Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Напрежението продължи на пристанище Пиреа

30 Юни 2010 / 13:06:05  GRReporter
1998 прочитания

С голямо затруднение отплаваха корабите вчера поради стачката на синдикалистите от конфедерациите ПЕМЕН и СТЕФЕНСОН, която беше обявена за незаконна от съда в Пиреа. Кораби, които трябваше да заминат през в 2-3 часа нощта за Цикладските острови, отплаваха чак на сутринта. Това отблъсква туристите от чужбина, които не могат да са сигурни дали ще успеят да се придвижат на отиване или на връщане към и от курортите по островите и поражда притеснения у тях дали ще успеят да си хванат самолетите за връщане обратно към родината си в случай че има стачка и дали в крайна сметка ще се насладят на почивката си или ще се натоварят още повече психически и финансово.

На пристанището По-конкретно от 21 линии, които свързват Пиреа с островна Гърция, пет не бяха обслужени. За островите от Аргосароническия залив успяха да бъдат изпълнени 59 маршрути, а вечерните кораби отплаваха с големи закъснения. Например пътническите кораби, които трябваше да отплават към Крит заминаха поне с един час закъснение. Поради вчершаната стачка голям брой пътници не успяха да се качат навреме на корабите, някои от които тръгнаха с 15 минути по-рано от времето по разписание.

Вчера сутринта имаше спречкавния между синдикалисти на комунистическата партия, които се опитаха да влезнат на кея на пристанището в моент, когато на корабите за Цикладските острови са се качвали пътниците готови да заминат. Служители на пристанището веднага дадоха нареждане на корабите да отплават поради страх, че членовете на комунистическия синдикат може да се застанат на платформите за влизане на пътниците и колите в корабите и да попречат заминаването им. Поради суматохата, която беше създадена около 100-150 пътници останаха на кей номер 7, тъй като не успяха да достигнат до корабите и ги изпуснаха.

В същото време членовете на синдикатите бяха застанали на платформите за влизане в корабите, които отпътуваха за Аргосароническия залив, в ерзултат на което само два от тях успяха да отпътуват, а останалите курсове бяха отменени. По-късно някои от стачниците тръгнаха към демонстрцията на площад Синтагма, а други останаха на пристанището и се опитаха да попречат на някои кораби да отплават, но моряците затвориха платформите за влизане и не оставиха стачниците да се качат върху тях и да спрат тръгването на фериботите.

В крайна сметка корабните фирми решиха да отменят отпътуванията на корабите за през деня и пуснаха фериботите да плават чак в 20:30 вечерта, когато приключи и стачката, за да няма повече сблъсъци. В общонационалната стачка и демонстрация организирана от синдикатите АДЕДИ и ГСЕЕ не взеха учатие членовете на Гръцката морска федерация.

 

Категории: Обществопристанище Пиреа стачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus