Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Напрежение заради турски кораби и самолети

21 Юли 2010 / 11:07:02  GRReporter
1096 прочитания

Вчера в 5 часа сутринта корабът „Чешме” на турския военен флот започна хидрографско проучване в международни води на юг от Александруполи в близост до остров Самотраки следван от кораб на турската брегова охрана, който по-късно се оттегли. Действията на „Чешме” се следят от кораб на гръцката крайбрежна охрана за всеки случай, но от Министерство на външните работи на Гърция изясняват, че неговото присъствие не бива да се сравнява с „Пири Рейс”, тъй като за изследванията на „Чешме” Гърция е била предупредена, но съществуват и уверения, че няма да повлияе на това, което според гръцката страна представлява гръцки шелф.

В следобедните часове турският кораб за сеизмологични проучвания „Пири Рейс” се отегли към турските брегове, след като през последните дни прави сеизмологични изследвания на изток от Кастелоризо по нареждане на турското правителство, търсейки за пукнатини в Егейско море, както и за въглеводороди. „Пири Рейс” навлезе в определените от Гърция територии на гръцкия шелф и предизвика реакция от гръцкото външно министерство.

Въпреки че корабът за сеизмографски изследвания „Пири Рейс” се придвижи към турските брегове, не е изключено пак да се появи в района и да продължи изследванията си, тъй като издаденият документ Navtex за кораба важи до 20 август.

Според оценката на източници от гръцкото правителство Турция настоятелно се опитва да прокара въпроси в двустранния диалог, които са извън границите, които поставя гръцката страна, казва гръцката преса.

Гръцките власти считат, че Турция изпращайки двата кораба – единият на север, а другият на югоизток в Егейско море, които плават на границата на гръцките води, изпробва реакциите на Атина часове след като е приключил последният цикъл от преговори между двете страни, чийто обект на дискусии е била точно темата за обозначаването на гръцкия шелф.

Също така вчера следобед над малкия гръцки остров Агатониси прелетяха четири турски самолета F16, които бяха засечени от гръцката военна авиация.

 

Категории: АктуалноПолитикагръцки шелф
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus