Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Напрежение на пристанище Пиреа – туристическите кораби останаха на кея

23 Юни 2010 / 12:06:53  GRReporter
1859 прочитания

Синдикалисти от комунистическата партия застнаха върху вртатите на корабите на пристанище Пиреа, за да изразят подкрепата си за 24-часовата стачка на Съюза на механиците от търговския флот и на „Стефенсон”, която беше обявена за незаконна от Съда на Пиреа.

На пристанището цари пълен хаос, тъй като са се насъбрали пътници и туристи, които не могат да се качат на корабите, въпреки че плавателните компании бяха обявили, че маршрутите ще се изпълняват и корабите няма да останат завързани на пристанището.

В словесни битки навлязоха помежду си пътниците и около 100 членове на комунистическата синдикалистка организация, които са затворили пристанището от 6 часа сутринта. Единствено маршрутите до Рафина и Лаврио се извършват от корабите. Междувременно други синдикалисти на комунистическата партия организираха митинг-протест срещу реформите на парвителството в 11 ч. сутринта на Омония, а довечера се очаква митинг на синдикалните организации на служителите в частния и държавния сектор.

 

Решението на синдикатите на моряците да стачкуват беше изтълкувано като „дребни партийни интереси, които засягат цялото общество и целят да разрушат икономическата цялост на егейските острови” казаха представители на фирмите за корабоплаване. Вчера стачката беше обявена за незаконна. Фактът, че екипажите а корабите обявиха, че няма да участват в стачката, позволи на корабните фирми да поемат отговорността и да обвинят комунистическите синдикати в дребнопартийни интереси.

Според представителите на корабните компании тези протести са неоправдани и заявиха, че са готови дори да отрежат въжетата на корабите, за да ги пуснат в морето, тъй като „тези демонстрации нямат никакви искания и единствено вредят на островна Гърция... колкото повече напредва летния сезон, толкова повече проблеми от този род ще причиняват огромни щети”.

Отговорност за случилото се беше хвърлена и върху Министерство на икономиката, на конкурентоспособността и мореплаването, в чиито компетенции е проблема, тъ като не предотвратило случилото се и не е подсигурило, че „не може Комунистическата партия когато си пожелае да спира кораби безпричинно”.

Междувременно стачката продължава до полунощ.

 

Категории: Актуалностачка кораби острови комунисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus