Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Напредва рекапитализацията на гръцките банки

27 Февруари 2014 / 17:02:34  GRReporter
983 прочитания

Надзорната тройка и централната Банка на Гърция са на път да се споразумеят за капиталовите нужди на четирите системни банки в страната.

Двете страни се споразумяха минималната капиталова адекватност (Core Tier I) да бъде фиксирана на 8%, а не на 9%, както и че това ще стане според предвиденото в основния сценарий. Резултатите от стрес-тестовете, извършени от BlackRock, ще бъдат оповестени от Банката на Гърция в края на следващата седмица, а следващата среща на нейния управител Георгиос Провопулос с представителите на кредиторите ще се проведе във вторник, 4 март.

«Във вторник, 4 март, ще съобщим резултатите от стрес-тестовете. Капиталовите нужди на банките достигат 6 милиарда евро», е казал пред кредиторите Георгиос Провопулос, по време на вчерашната едночасова среща с тях, и е поискал индиректно обяснения за публикации във вестник Financial Times, според които тези нужди възлизат на 20 милиарда евро.

Според източници, Пол Томсън, Клаус Мазух и Матиас Морс от своя страна са поискали малко време (4-5 дни), за да може техническите екипи да проучат досието на всяка банка поотделно, и са отложили за следващия вторник срещата, на която да се подпише окончателното споразумение.

При всички случаи, както споменават добре информирани източници, окончателните данни, които ще бъдат съобщени, няма да се отличават съществено от представените миналата седмица пред ръководствата на банките. Както посочват те, „разликата няма да бъде по-голяма от 200 милиона евро“.

По този начин в рамките на 48 часа бе опровергана публикацията във Financial Times за допълнителни капиталови нужди в размер на 20 милиарда евро, поради големия ръст на лошите заеми. Според източници от Банката на Гърция, окончателната сметка няма да надхвърля 6,5 милиарда евро.

Вчера Георгиос Провопулос предаде на тримата представители на кредиторите доклада на BlackRock (както и оценката на резултатите от компаниите Rothschild и Ernst & Young), който изчислява допълнителните капиталови нужди на четирите системни банки на 5,5-6 милиарда евро.

Въпреки това има все още открити въпроси, отнасящи се до методологията, и поради тази причина техническите екипи на тройката и Банката на Гърция ще проведат още срещи днес, утре, и дори в понеделник, 3 март (почивен ден в Гърция, заради празника „Чист понеделник“).

Трябва също така да се отбележи, че преди срещата с ръководството на централната Банка на гърция, представителите на кредиторите се срещнаха с ръководството на Фонда за финансова стабилност.

Според източници, изпълнителният директор на Фонда Анастасия Сакелариу е поискала обяснения за забавянията и отстъплението от предварителните уговорки, които се наблюдават по отношение на гръцките банки. Тя се е спряла особено на въпроса с Eurobank и забавянето в увеличението на акционерния капитал на банката.

Трябва също така да се отбележи, че след като разполагат с предварителните данни за капиталовите нужди, описани в доклада на BlackRock, ръководствата на банките актуализират плановете за преструктуриране, подадени в Банката на Гърция, за да ограничат капиталите, от които се нуждаят въз основа на стрес-тестовете.

Положителни сигнали

Вчера на пазара на облигации и Атинската фондова борса бяха отчетени последователни рекорди. По-конкретно нива от преди меморандума достигна стойността на десетгодишните гръцки облигации, които по време на сесията бяха паднали под 7%, тъй като се увеличава интересът на чуждестранните инвеститори към гръцките облигации. Същевременно главният индекс отбеляза нов най-висок ръст за последните 33 месеца, връщайки се на нивата от май 2011, и затвори на 1.303,35 пункта при ръст от 3,28%.

Банките са здрави

«Гръцките банки са здрави. Това признават всички международни инвестиционни къщи», подчерта вчера управителят на централната Банка на Гърция по време на срещата с представителите на тройката и продължи:

„Пазарите пренебрегнаха изцяло неотдавнашни публикации, съдържащи несъстоятелни цифри, и показват доверие към гръцките банки“.

Днес Георгиос Провопулос ще представи пред Общото събрание на Банката годишния си доклад, и ще говори отново за стабилността на гръцката банкова система.

Управителят на централната Банка на Гърция ще подчертае, че втората фаза от преструктурирането на гръцката банкова система включва нов бизнес модел за функциониране на системните банки (Националната банка на Гърция, Банка Пиреос, Alpha Вank и Eurobank), който ще им позволи да възстановят държавната помощ, получена от Фонда за финансова стабилност, и да финансират възстановяването на гръцката икономика. Георгиос Провопулос ще спомене и управлението на лошите заеми, както и «Етичния кодекс» за отношенията на банките с кредитополучатели, изпитващи финансови затруднения, който ще влезе в сила от 2015.

 

 

 

Категории: тройка системни банки централна Банка на Гърция Фонд за финансова стабилност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus