Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нападение със запалителна бомба срещу жилището на брата на правителствения говорител

13 Януари 2013 / 13:01:29  GRReporter
1041 прочитания

Полицията съобщи, че в събота в 23:15 часа със запалителна бомба е нападнато жилището на брата на правителствения говорител Симос Кедикоглу, което се намира на хълма Стрефи. Неизвестни лица разбили с чукове входа на триетажната сграда, където се намира и офисът господин Кедикоглу, който е бил в къщи с жена си и 3.годишното си дете. След това нападателите хвърлили вътре една бомба „молотов”, която предизвикала пожар. На място е пристигнала кола на противопожарната служба с трима пожарникари, но междувременно пожарът е бил загасен, предизвиквайки леки материални щети. Нападението се разследва от полицията.

Правителственият говорител Симос Кедикоглу заяви: „Като нападат роднини и малки деца, единственото, което привържениците на насилието постигат е да усилят нашето желание”. Той подчерта, че политическите сили трябва да осъдят безусловно изблиците на терор в обществото и допълни, че демокрацията не може да бъде тероризирана.

Множество атаки със запалителни бомби бяха извършени през нощта – нападнати бяха офиси на Нова Демокрация и  ПАСОК в Аргируполи, Глифада, Кипсели и Дафни, два автомобила в Ексархия, клон на Националната електрическа компания в Мениди и банкомати във Виронас и Като Патисия, както и два банкомата на Eurobank в Кесариани.

В Аргируполи в 3 часа сутринта неизвестни лица са заложили в офиси на Нова Демокрация три бутилки със запалителна течност и запалили пожар, предизвиквайки материални щети. В Глифада, десет минути след първото нападение, неизвестни хвърлили бомба „молотов” отново срещу офиси на Нова Демокрация. И в този случай са предизвикани щети. В Кипсели били заложени запалителни бомби на входа на офиси на Нова Демокрация. Отново в Глифада в 4:30 сутринта неизвестни хвърлили две тухли срещу офиси на ПАСОК и нанесли леки щети.

В изявление Нова Демокрация осъди нападенията, насочвайки стрелите срещу най-голямата опозиционна партия. От партията подчертаха, че всички заедно трябва да осъдят атаките, включително и СИРИЗА, която не го е направила до момента. „Нападенията срещу офиси на Нова Демокрация и на други партии са насочени срещу самата република и политическото равновесие. Нека нощните нападатели знаят, че не плашат и не тероризират никого. Всички гърци го осъждат” се казва още в изявлението.

В петък призори бяха подпалени коли пред къщите на петима гръцки журналисти. По-късно отговорността за палежите бе поета от организациите „Кръгове на нарушителите” (ядрото „Поклонници на беззаконието”) и „Борещото се малцинство”.

 

Категории: Симос Кедикоглу Молотов атаки Нова Демокрация ПАСОК
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus