Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Намесата на родителите, а не изневярата по-често води до развод

21 Юни 2010 / 10:06:01  GRReporter
4071 прочитания

„И в Гърция се наблюдава тенденцията семейни двойки да се разделят, след като са били омъжени в продължение на няколко десетилетия” казва адвокат Елени Глегле за вестник Та неа. Причините за т.нар. „разводи на сивите коси” е, че съпрузите започват да живеят под един и същи покрив без да имат никакви сексуални контакти и удължават живота на брака си единствено заради непълнолетните си деца. „Гърците не се развеждат на млади години. Причината е, че или искат да отгледат децата си заедно, или понеже никой от тях не иска да се натовари с един затормозяващ развод” казва г-жа Глегле.

1 757 семейства с над 25-годишен брак са взели развод през 2006 г. В същата година процентът на мъжете на възраст между 50-54 години, които са се развели е нараснал с 14% в сравнение с 2002 г., а броят на жените на възраст между 55-59 г. е нараснал с 28%. „В днешно време бракът е по-скоро едно икономическо сътрудничество, където и двамата съпрузи допринасят за семейния бюджет” твърди американската историчка и специалист по въпросите за брака Стефани Кунц. Прибавянето на понятията „свободно съжителство” и „семейства с един родител” промени начина, по който адвокатите и съдиите гледат на институцията на брака, казва г-жа Глегле. В Гърция разведените семейства все още се заклеймяват и има много двойки, на които малолетните им деца им налагат да живеят заедно, за да не се налага да казват, че са „деца на разведени родители”, допълва адвокат Глегле. „Мисля, че децата на разведени родители се страхуват да се омъжат. Моите синове се разочароваха толкова много, когато се разведохме и все още се чувстват така. Пораснаха малко по-бързо от останалите деца и наблюдавам, че са доста резервирани по отношение на собствените си връзки” споделя личния си опит г-жа Йоли Криези.

Г-жа Криези е психоложка, която се е развела на 52-годишна възраст след 28-годишен брак. Тя споделя, че след развода я обзела паника и изпаднала в депресия, плачела дори докато шофирала. Разводът й я е променил както като жена, така и като професионалист. „Мина дълго време докато си стъпя на краката, но когато това се случи започнах да оценявам себе си много повече”

разказва 60-годишната г-жа Криези. В момента нейният съпруг си има приятелка, но самата г-жа Криези казва, че не си е мислила за нова връзка, защото „грижите около децата не са й оставили свободно време за това.”

Изневярата не е най-важната причина за един развод, казва г-жа Глегле. Намесата на родителите на двамата съпрузи в техните семейни отношения, но и необходимостта за икономическа независимост на двамата съпрузи са много по-силни фактори за една раздяла. Обикновено жените са тези, които решават кога ще приключи брака и пристъпват към развод, докато мъжете много по-рядко решават да си съберат багажа. „Съвсем наскоро имах един случай, в който съпругът на средна възраст си има любовница, но нито той нито жена му желаеха да се разведат. Най-накрая любовницата беше тази, която накара мъжа да се разведе” разказва г-жа Глегле. И икономическата зависимост е една силна карта пред съда. „Не рядко чуваме жени на 55-60 годишна възраст да казват „ще се разведеш с мен, но ще ми платиш!” Но има жени и мъже, които се разделят просто, за да бъдат свободни”, приключва г-жа Глегле.

Разводите на възраст от 55 години и нагоре са световен феномен, казва американката г-жа Кунц. Причината е, че хората живеят по-дълго време и не се замислят дали да не оставят една изтощена връзка за нещо по-добро. Както казва г-жа Кунц разводът на бившия заместник президент на САЩ 62-годишния Ал Горс 61-годишната му съпруга Тайпер е пример за тази тенденция. Семейство Гор обявиха развода си след 40-годишен брак, четири деца, едно заместник президентство и една Нобелова награда.

 

Категории: Общество разводи семейство деца
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus