Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Намаляват пенсиите от 3680 евро на 3500 евро на месец

05 Август 2012 / 11:08:30  GRReporter
3754 прочитания

Продължават преговорите между гръцкото правителство и кредиторите за намаляване на бюджетните разходи с 11,5 милиарда евро, като до този момент няма сигнали те да са достигнали до някакво конкретно решение. Министерствата на заетостта, на здравеопазването и на отбраната са във фокуса на икономиите, тъй като кредиторите преценяват, че там има най-много разхищения.
    В Министерството на заетостта представителите на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд настояват за драстични ограничения в пенсиите, които технократите намират за прекалено щедри в задушаващата се от дългове Гърция. Така например те настояват на пенсионерите, които получават по повече от една пенсия да се сложи таван от 3500 евро на месец, вместо 368 евро на месец, който е в момента. Най-високата единична пенсия да бъде 2500 евро на месец, вместо валидният в момента таван от 2773 евро на месец. Като цяло кредиторите искат големите пенсии да паднат с около 35 на сто.
    В полезрението им е и еднократното възнаграждение при пенсиониране, което те предлагат да се намали със задна дата. При определянето на размера на допълнителните пенсионни надбавки експертите от надзорната тройка предлагат да се въведат критерии за доходи и имуществено състояние. Изискване също е и увеличението на пенсионната възраст.
    От Министерството на здравеопазването те искат съкращаване на разходите с 1,2 милиарда евро само за 2013. Съкращенията в Министерството на отбраната са 500 милиона евро. Специалистите предлагат реформа на структурата на въоръжените сили, която ще доведе до икономии на 450 милиона евро. Те предлагат и военните да предоставят срещу заплащане 20 военни лагери на Министерството за защита на гражданите, които да се използват за центрове за временно настаняване на нелегални имигранти.
    Настроението сред министрите е подчертано негативно, като някои от тях не просто отказват да съкращават разходи, а искат и допълнително финансиране за 2012.

Категории: таван на пенсиите съкращаване на разходите надзорна тройка гръцка икономическа криза реформа на въоръжените сили
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus