Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Намаляват лихвените проценти по кредитните карти

28 Октомври 2009 / 10:10:46  GRReporter
1492 прочитания

Гръцките банки държат едни от най-високите лихвени показатели в Европа, както за потребителски заеми, така и за кредитни карти. В момента се готви нов законопрект за въвеждане на таван на лихвeните проценти на кредитните карти, който се очаква да се гласува в най–скоро време, обявиха от министерството на икономиката, конкуренцията и корабоплаването.

Мярката е част от законопроекта за регулиране на задълженията на физическите лица, чието влизане в сила е приоритет на новото правителство.  В този закон се очаква да се включи и премахването на таксите, които потребителите плащат за теглене на пари в брой от банкоматите. Също така ще се впише и категоричното отменяне на сумите, отдържани като банкови разходи за сметка на кредитополучателите при оформяне на документите за заем. Този тип разходи вече са признати от съда като незаконни, но някои банки продължават да ги прилагат.

Министърът на икономиката, конкуренцията и корабоплаването Лука Катсели обяви, че за намаляваането на лихвените проценти по карти и заеми, ще се вземе под внимание средното статистическото число, образувано от лихвените проценти на четири държави в еврозоната: Франция, Германия, Англия и Белгия. Според запознати, този показател е в рамките на 9% до 10%, върху който държавата определя три до четири пункта печалба за търговските банки и така крайната стойност на лихвения процент за ползване на кредитни карти и потербителски заеми няма да надвишава 14%.

До момента стойността на лихвените проценти, наложени в Гърция са най–високи от целия Европейски съюз. По данни от месец юни лихвите на гръцкия банков пазар са започвли от 15,31%  и са стигали до стойност 20,83%, като през същия пероид в Белгия средната стойност на лихвите е била 16,98%, в Германия – 15,28%, в Ирландия – 13,2%, в Португалия – 17,9%. В същото време банка Пиреос първа обяви намаляване на лихвения показател на 8,75% ,за всички извършени покупки с кредитни карти, от 15,75%, който важи до момента. Новата стойност влиза в сила от 1 ноември 2009год.

 

Категории: кредитни карти лихвен процент намаляванеИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus