Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Намалява разнообразието от стоки по рафтовете на супермаркетите

15 Януари 2012 / 14:01:10  GRReporter
2640 прочитания

Според източници на пазара, супермаркетите и предприятията вече са започнали съкращаване на предлаганите от тях артикули, първо на нехранителните стоки и тези, които не са от първа необходимост, например козметиката, където има твърде голямо разнообразие.

«Съществува изключително голям брой артикули във всички категории, и при хранителните и при нехранителните стоки, които не отговарят на действителните потребности на потребителите. Можем със сигурност да кажем, че се е създал един огромен „балон”, като в много категории стоки се забелязва насищане», отбелязва преподавателят от Икономическия университет в Атина Йоргос Балтас, като подчертава, че това положение в период на рецесия вместо да носи печалба, води до загуби, които големите вериги искат да избегнат на всяка цена.

«Колкото повече артикула поддържаш, толкова повече се увеличават разходите за съхраняване, поръчване, позициониране», казва специалистът.

Като логична тенденция за рационализация, а не като признак за икономическа слабост, възприема намаляването броя на артикулите и Αристотелис Панделиадис, президент и изпълнителен директор на METRO AД, който подчертава, че има възможност да бъдат намалени артикулите в доста категории, без това да засегне съществено потребителите. «Например, при един шампоан, който се продава в 14 различни аромата, може спокойно да бъдат съкратени два от тях и да няма проблем», казва той.

„Този процес се извършва и от супермаркетите и от предприятията, като често двете страни си сътрудничат, за да бъдат по-ефективни”, допълва Панделиадис.

До същия извод стига и Диамандис Масутис, президент на верига супермаркети, който предвижда, че с течение на времето ще бъдат ограничени артикулите, за които няма голямо търсене. Той отбелязва обаче, че подобна тенденция се забелязва главно при стоките, които не са от първа необходимост.

Намаляване при вносните стоки

Освен това на пазара ще започне да се забелязва липсата и на определени вносни стоки, тъй като някои гръцки фирми няма да са в състояние още дълго време да отговарят на изискването на чуждестранните доставчици при закупуването на стоката да плащат предварително и в брой. Това засяга главно фирми със сериозни проблеми с ликвидността, които принудително ще прекратят връзките си с чужбина. Някои от стоките обаче, за които има голямо търсене, ще останат по рафтовете, защото ще се намери някоя друга фирма с достатъчно капитали, за да ги внася. Извън пазара ще се окажат и някои марки, чиито фирми са прекратили дейността си.

От друга страна, може някои категории стоки да се развият, както и да се появят нови марки, които обаче ще носят в себе си нещо различно.

Спад в продажбите

Междувременно продажбите в супермаркетите приключиха 2011 с отрицателен знак, като дори коледните и новогодишни празници не успяха да променят негативната картина. Според данните на компанията Nielsen, през 11-те месеца на 2011 продажбите в хранителните магазини над 100 кв. м. (с изключение на «Склавенитис») са намалели с 2,5%, достигайки 8,6 млрд. евро срещу 8,9 млрд. евро през същия период на 2010. 2012 също не започва добре за бранша, въпреки мащабните промоции и разпродажби.

Изчислено е, че в момента продажбите в супермаркетите отбелязват спад от порядъка на 5%, като ситуацията ще се влоши още повече, когато бъде приложена мярката за съкращаване на 13-та и 14-та заплата, която ще ограничи още повече покупателната способност на потребителите.

Категориите, в които ще има намаляване на артикулите
Козметика
Вещи за лична хигиена
Почистващи препарати
Канцеларски материали
Алкохолни напитки
Храна за животни
Снаксове (напр. чипсове)
Колбаси
Млечни продукти

Увеличение при собствените марки

Продажбите на стоки - собствена марка на супермаркетите продължават да отбелязват възход, като все повече потребители се обръщат съзнателно към тях, защото смятат, че покупката им е изгодна. Смята се, че днес техният дял надхвърля вече 20% от целия пазар, както и че има възможности за още по-голямо развитие. Въпреки това тези стоки никога няма да станат равностойни конкуренти на марковите (както се случва в други европейски страни, като Швейцария и Скандинавските страни), които ще запазят лидерските си позиции на пазара.

Промени и преустройства в областта на търговията с хранителни стоки

Значителни промени и преустройства се очакват през 2012 в търговията на дребно с хранителни стоки, тъй като много вериги супермаркети ще бъдат принудени да се съюзят с мощни групи, за да оцелеят. Погледите са обърнати главно към веригата Carrefour Маринопулос, която според източници на пазара, има проблеми с ликвидността и не е в състояние да погасява навреме задълженията си към доставчиците.

Според сигурни източници, въпреки мащаба на френската компания вече доста предприятия са прекратили сътрудничеството си с нея и са спрели доставките на стоки, защото не им се плаща навреме и постоянно им искат отсрочки в плащането.

Всичко това отново поставя на преден план сценариите за напускането на страната на френската група.

Категории: икономическа криза вериги супермаркети намаляване на артикулите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus