Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Намалят заплатите на дипломатите и съдебните магистрати с 20 на сто

27 Август 2012 / 13:08:48  GRReporter
4813 прочитания

Премиерът Андонис Самарас и партньорите му в правителствената коалиция се очаква да вземат крайното решение за намаляването на заплатите в силовите и други министерства, за да постигнат целта за намаляване на бюджетните разходи с 11,7 милиарда евро. Компетентните министри не успяха да се споразумеят с финансовия екип за размера на намаленията. В резултат между представителите на ведомствата възникнаха бурни пререкания. Самите министри също се контрираха с предупреждения за политическите последствия от прекомерното орязване на заплатите.

Вътрешноправителственият конфликт започна преди седмица, когато заместник-мнистърът на финансите Христос Стайкурас и главният секретар Христина Папаконстантину информираха министерствата на отбраната, обществения ред и защита на гражданите, правосъдието и образованието, че трябва да орежат средно с около 12,4 на сто заплатите на служителите, включени в така наречените специални щатни таблици. Освен това намаленията трябва да влязат в сила със задна дата от 1 юли 2012.

Промените ще засегнат около 200 хиляди души и по-конкретно:

- Целия персонал на военните сили и силите за сигурност.

- Свещениците и висшия клир.

- Преподавателите във висшите и полувисшите учебни заведения, както и персонала в изследователските центрове.

- Дипломатическите служители и съдебните магистрати.

- Лекарите, които работят в Националната здравна система.

Никоя от тези категории държавни служители не е готова да приеме ново понижение на заплащането след направеното вече орязване в размер 20 – 35 на сто. Синдикалните органи вече започнаха натиските си към министрите и предупреждават, че ще започнат масови протести. На свой ред ръководствата на ведомствата започнаха да изпращат до финансовото министерство списъци с вече направените съкращения на разходите с цел да избегнат намаляването на заплатите.

В опита си да покаже, че членовете на военноморските сили не могат да приемат ново понижение на доходите си министърът на отбраната Панос Панайотопулос припомни, че вече е настъпило орязване на надбавки и разходи в размер 2,15 милиарда евро.

По същия начин министърът на обществения ред Никос Дендиас заяви на заместник-министъра на финансите, че вече е намалил разходите за бонуси и извънреден труд на полицаите. Той подчерта, че това възлиза на 11 на сто от разходите и затова не може да наложи ново намаление в размер на 12 на сто.

От щаба на финансовото министерство обаче посочват, че намалението на разходите, на което се позовават министрите вече е било включено в програмата за спестяване на 11,7 милиарда евро. Но в същото време е необходимо да се спестят още 2 милиарда, които могат да се отнемат само от разходите за заплати.

Според високопоставени правителствени представители решението ще бъде взео „някъде по средата”. Това означава, че непреклонните министри ще склонят да предприемат някои намаления, както и министерството на финансите – да не изисква големи намаления на вече орязаните доходи на служителите.

Крайното решение се очаква да бъде прието след около 15 дни, като преди това от правителството ще проучат и позицията на надзорната Тройка по този въпрос. По всичко обаче личи, че намаленията ще протекат по следния начин:

- Намалението на заплатите на военните и членовете на службите за сигурност няма да е повече от 5 на сто, особено за онези, които се занимават с оперативна дейност и не се намират зад канцеларски бюра. Но понеже разграничението между двете категории не е лесна задача, вероятно ще бъде въведено едно общо намаление между 4-5 на сто със задна дата от 1 януари тази година.

- Средното намаление на заплатите на университетските преподаватели и изследователите ще е между 10 – 12 на сто. Вече бе решено да не бъдат намалени изобщо заплатите на свещениците, които така или иначе са ниски. В същото време ще бъдат намалени доходите на висшето духовенство с около 20 на сто. Например, заплатата на един митрополит, която днес е 2 250 евро ще слезе на 1 900 евро. Подобно ще бъде намалението на заплатите на преподавателите във висшите и полувисши учебни заведения, а за персонала на изследователските центрове ще бъде малко по-ниско. Паралелно с това ще бъде обявено, че от 1 януари 2014 учителите в основните и средните училища ще бъдат включени в общата щатна таблица на държавните служители.

- Намалението в заплатите на лекарите, които работят в Националната здравна система няма да надвишат процента от 8 на сто, за да се избегнат протестни реакции, които ще блокират нормалното функциониране на болниците.

- Цялата сума, която няма да достигне на финансовото министерство, за да постигне целта за орязване на разходите с 2 милиарда евро ще бъде взета от заплатите на съдиите и дипломатите. Намалението на техните заплати се очаква да бъде най-голямо и да достигне до 20 на сто, тъй като те имат и други привилегии, които не бяха повлияни изобщо от направени досега орязвания на държавните разходи.

За сравнение, първоначалната заплата на един лекар в Националната здравна система е 1 027 евро, на заместник-завеждащ отделение – 1 468, на завеждащ отделение – 1 759 и на директор на болница – 2 054 евро.

Един новоназначен съдия получава нетна заплата в размер на 1 800 евро, а месечните доходи на съдия в съд от първа инстанция с шестгодишен стаж не надвишава 2 400 евро.

Категории: Политика министерство на финансите орязване на заплати държавен сектор специални щатни таблици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus