Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Намаля престъпността за последните три месеца

25 Юли 2010 / 10:07:10  GRReporter
2431 прочитания

Чувствитено по-малко са кражбите, взломовете и грабежите в цялата страна за второто тримесечие на тази година в сравнение с първото тримесечие, а полицията е разкрила извършителите на по-голям брой престъпления. Според полицията това са първите положителни резултати вследствие на новата политика за борба срещу престъпността за периода 2010-2014 г. и най-вече във връзка с борбата срещу „всекидневните” престъпления – кражби и обири. За намалението на престъпността най-важна роля е изиграла групата на моторизирани полицаи, която действа от края на март месец.

За цялата страна за тримесечието от април до юни месец в сравнение с първото тримесечие на годината според данните за област Атика, където се извършва по-големия брой от престъпления, са намалели кражбите на супермаркети наполовина и от 8 седмично са станали 4, обирите с взлом на банки и пощи са намалели от 12 на седмица на 3, с 542 са намалели месечните обири, с 575 месечно са намалели обирите на домове и на магазини, а кражбите на автомобили са намалели със 140. Отмъкванията на чанти също са станали със 199 по-малко.

За град Солун данните също показват спад на престъпността като кражбите и обирите са намалели от 3321 на 2735 за три месеца, наполовина са намалели кражбите на супермаркети, а само два обира са отчетени за тримесечието на банки и пощи. Увеличили са се единствено обирите на бензиностанции от 2 за първите три месеца на годината на четири през второто тримесечие. Шофьорите също могат да си отдъхнат, тъй като данните показват, че борбата с авто-джамбазите също върви добре и месечно кражбите на автомобили са намалели с 38. Малък спад се отчита и в обирите на магазини в Солун.

Като цяло в страната се отчита спад на престъпността като най-забележителни са резултатите в борбата с кражбите и обирите, но в сравнение с общия брой на кражбите си личи, че може да се очаква още повече от полицията. Например през първото тримесечие на годината са били извършени 23 552 кражби и обири, които от април до юни са намалели на 21 230, но пък наполовина е паднал броя на обирите на супермаркети – от 154 на 70.

Забележително подобрение се отбелязва в разкриването на случаи на кражби и обири и на кражби на автомобили – за цялата страна са отчетени 1 417 повече разкривания на кражби, 261 повече разкрития на кражби на автомобили и 166 повече разкрития на обирджии.

Накрая, що се отнася до убйствата през първите три месеца в страната са извършени 90 убийства в цялата страна. Най-много от тях са извъшени в двата големи градове в страната – 52 в област Атика и Солун или 57,77%. За 49 убийства е разкрит мотива на тяхното извършване, а в 29 от тях е съществува връзка между извършителя и жертвата. 8 убийства са извършени заради икономически различия, 5 по любовни причини и 16 поради лчини кавги, а 10 са извършени по време на обири.

Трябва да се отбележи, че от началото на годината престъпността се регистрира по различен начин, тъй като е задължително да се записват по електронен път всички случаи за деня в Police On Line и в същото време се използва системата GIS за точното картографиране на престъпността в страната. За да се изчисли намалението на случаите за всеки ден (обири на банки, магазини, данъчни служби и т.н.) се вземат предвид работните дни, а не всички календарни дни.

 

 

Категории: АктуалноКриминална хроникапрестъпносткражби обири
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus