Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Намалиха заплатите на банковите служители

11 Май 2013 / 13:05:44  GRReporter
2106 прочитания

В петък следобед беше постигнато споразумение за нов браншови трудов договор на банковите служители между ръководството на синдиката на банковите служители и представители на ръководствата на банките. Договорът е с продължителност 2,5 години ще е в сила от 1 юли 2013 до 31 декември 2015. Новият договор предвижда намаление на основните заплати  с 6 %, както и намаление от 3,5%, което ще дойде от отмяната на бонуса за баланс за периода на договора (половин заплата годишно). Освен това, в новия трудов договор ще се съдържа „клауза за заетост” с която се изразява „твърдото желание на двете страни да осигурят и запазят работните места в сектора”. Предвижда се гъвкаво работно време (три работни смени) всеки ден от 7:45 до 19:00, което ще важи само в административните единици на банките, а не в банковите клонове.

Договорът е подписан след приключването на спора в Националната банка, където във фирмения договор за 2012 (с намаление 7,5%) се съдържа клауза за приспадане на всяко намаление, което ще се случи в бъдещето, независимо дали е предизвикано от браншовия договор или от правителствен закон. В този случай би трябвало намаленията от браншовия договор да се приспадат от онези във фирмения договор- с което не се съгласяваше ръководството на Националната банка. В крайна сметка  организацията  на служителите на Националната банка се съгласи с ръководството и намаленията няма да се приспадат, а ще се събират.

Председателят на синдиката Ставрос Кукос характеризира договора като много важен и подчерта, че той осигурява работния режим в банковия сектор и са избегнати личните договори, които биха анулирали постигнатото в полза на работещите от десетилетия насам.

Междувременно, стана ясно, че гръцките банки проучват следващия ден след рекапитализацията. Αlpha Bank и Банка Пиреос, които първи започнаха процеса на рекапитализиране са осигурили по-голямата част от необходимите капитали. Гаранцията за покриване от големи международни институции беше „черешката на тортата”, след като подкрепи вота на доверие на пазарите към гръцките банки.

Традиционните институционални инвеститори се колебаят да заложат на акции на вътрешни банки, след като няма условията, изисквани от тях- като investment grade например, каквато няма в страната. Поради това ръководствата на банките се обръщат към друг извор на инвестиции, изграждайки отново мостовете с международните пазари.  Показателно за промяната на климата е голямото прехвърляне на дейност, което се случва в отделите по IR на гръцките банки.

За голям период от време отделите за връзки с инвеститори на гръцките банки нямаха много работа, тъй като макроикономическата обстановка не позволяваше каквито и да било контакти с международната инвеститорска общност. Но това принадлежи на миналото и през последно време компетентните служители не успяват да приемат всички искания за контакт от чужди портфолиа, които търсят поне информация.

И Eurobank проучва какво ще се случи след рекапитализацията, опитвайки се да се освободи възможно най-бързо от участието на  Фонда за финансова стабилност. Първото движение в тази посока е  купуването на облигации в замяна на акциите, които ще получат частните инвеститори.  И националната банка води своя битка, целейки за кратък период да събере големи капитали. Контактите с големи бизнесмени, както и с малки акционери и вложители в банката изглежда са успешни, тъй като според информациите вече има договорено значително участие в увеличаването на капитала на банката.

Очевидно, образът на банките, представян на борсата в последно време не е случаен. Постепенно с рекапитализацията банките започват да гледат в бъдещето, придобивайки контакти с инвеститори и международни фондове.

 

Категории: банки капитали рекапитализация Национална банка на Гърция инвеститори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus