Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Намаления на цените на лекарствата до 67%

06 Септември 2010 / 12:09:52  GRReporter
1264 прочитания

От днес новият списък с цените на лекарствата, който влиза в сила, съдържа намаления в размер до 67%. Променени са цените на общо 6 830 фармацевтични продукти, от които са намалели цените на 3 373 лекарства.

Чрез новата система за определяне на цените на лекарствата, за която са използвани трите държави с най-евтини лекарства сред 22 членки на Европейския съюз, са актуализирани цените на 6 830 фармацевтични продукти, които са общо 97% от висчки лекарства, които се намират на гръцкия пазар. От тях са намалени цените на 3 373 лекарства и са се увеличили до 10% цените на 2 658, докато 799 лекарства остават с непроменени цени.

Новият ценоразпис може да бъде разгледан на уеб-сайта на Главния секреатриат по търговията (www. gge.gr) като една малка част от лекарствата (3%) по технически причини не са описани и се очаква, че техните цени ще бъдат съобщени до края на месец септември.

Цените на 95% от 300-те най-продавани лекарства на гръцкия пазар са намалели средно над 20%, отбелязва репортаж на вестник Та Неа. Предимството на новата система е, че общото спестяване на разходи за здравните каси годишно ще достигне около 1,2 млрд. евро. По този начин се изпълняват обещанията на правителството за реформа в сферата на лекарствата казват от Министерство на икономиката, за което съобщава вестник Нафетборики в публикация с десетте най-задавни въпроси свързани с новия списък на цените на лекарствата, на които отговори дава министерството.

Другата голяма новина е свързана с налагането на таван на цените на лекарствата чрез разпоредба от началото на септември, който е свързан както с увеличенията, така и с намаленията. Чрез налагането на тавана на цените правителството цели да предотврати бъдещи скокове на цените, но и да избегне тактиката на много фирми да заменят евтини и качествени лекарства от по-скъпи, което е в ущърб на здравните каси и на потребителите. Новата разпоредба цели за в бъдеще да бъдат предписвани лекарства, които са имитация на скъпи фармацевтични продукти и струват много по-евтино, а голяма част са произвеждани от гръцки фармацевтични компании с надеждата да се даде рамо на гръцката фармацевтична индустрия.

За определянето на новите цени на фармацевтичните продукти са използвани източници от 22 страни-членки на ЕС, в които съществуват и се публикуват официални данни за цените. Сред държавите, които са използвани като примери са и по-евтини страни като България, Полша, Латвия и др. Новата процедура и методика, които са използвани за определянето на крайните цени на лекарствата на гръцкия пазар са крайно различни от прилаганите до момента, се казва в отговорите на Министерство на икономиката. Оттам уточняват, че досега като примерни цени са използвани тези в четири-пет държави на ЕС, които обикновено са били и сред най-скъпите! За да бъдат определени цените и да могат да бъдат сравнени лекарствата в различните държави са взети предвид съставките на лекарствата и за какви болести се предписват.

Категории: Актуално цени лекарства таван фармацевтични продукти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus