Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Наказателно преследване срещу бивши членове на Управителния съвет на гръцката Национална електрическа компания

10 Март 2013 / 12:03:12  GRReporter
1030 прочитания

Криминално обвинение с утежняващи обстоятелства по закона за присвояване на държавна собственост от държавата беше повдигнато от прокуратурата срещу управителния съвет на гръцката Национална електрическа компания (от 2007) и управителя на фирмата МЕТКА за подписването на договор, който е ощетил компанията със 100 милиона евро. Договорът е за построяването на газопровод за природен газ в Аливери въпреки факта, че е било известно за проблемите, засягащи издаването на разрешение за проекта и работите по него няма да могат да бъдат изпълнени навреме.

Според разследването на прокуратурата щетите за компанията идват от обезщетението, което електрическата компания е платила като премия за ускоряване на строежа на газопровода   на изпълнителя –Държавната компания за природен газ, от сумата за лихви, която е изгубена заради предварително внесените капитали, от сумите от лихви по кредити, взети за проекта.

Случаят се разследва от следовател, който ще призове обвиняемите да дадат показания.

Генералният секретар на Министерството на финансите професор Георгиос Мергос и председателят на Агенцията за публичната частна собственост Такис Атанасопулос подадоха оставките си на министъра на финансите Янис Стурнарас.  И двамата посочват като причина обвиненията срещу бившия управителен съвет на Националната електрическа компания. Оставките бяха приети, а Стурнарас им благодари „за отличното сътрудничество и големия им принос към опитите на страната да излезе от кризата”, както стана ясно от съобщението на министерството.

Мергос споменава в писмото си до министъра, че наказателното преследване срещу бившия управителен съвет на компанията го задължава да подаде оставката си, защото се чувства засегнат. Той отбелязва, че не е присъствал на конкретното заседание на управителния съвет и не е участвал във взимането на въпросното решение. Поради това Мергос  смята, че обвиненията срещу него са неоснователни.

От своя страна Атанасопулос отбелязва, че обвиненията срещу управителния съвет на електрическата компания, на който той е бил председател ще докажат, че той е служил на интересите на държавата и на онези на компанията. Но според него онази част от общественото мнение, която отхвърля приватизацията, очевидно смята че той вече не е гарант на институцията.

По решение на Янис Стурнарас генерален секретар на Министерството на финансите става Христина Папаконстантину, която запазва и мястото на секретар по финансовата политика. За поста на председател на Агенцията за публичната частна собственост  новият кандидат ще бъде предложен до понеделник на парламентарната Комисия по институциите и прозрачността.

 

 

Категории: Национална електрическа компания наказателно преследване управителен съвет Такис Атанасопулос Георгиос Мергос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus