Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Наказания за корумпираните хирурзи ще предприемат директорите на болниците

23 Септември 2010 / 10:09:30  GRReporter
1105 прочитания

Хирурзите, които поръчват скъпи медикаменти ще бъдат наказвани с тримесечно отстраняване от операционните зали, както и докторите, които взимат подкупи.

Докторите, които крадат ще бъдат отстранявани от служебните си задължения, накратко заяви министърът на здравеопазването Андреас Ловердос на вчерашната си среща с директорите на болниците. Заповедта му е повече от ясна: „Ако разберете, че нещо не е както трябва с някои лекари, да ги отстранявате веднага. Не са ни необходими доказателства, а само указания, за да отсрани директорът един хирург от операционната зала за три месеца. Същото ще важи за тези, които взимат подкупи, тези, които предписват повече лекарства от необходимото или поръчват твърде голямо количество медикаменти, които не са необходими.”

Г-н Ловердос заяви, че вече няма време и трябва да се действа, а директорите си признаха, че болниците имат големи харчове – най-вече фармацевтични разходи и плащания за медикаменти, но заявиха, че ще успеят да спестят средства. Директорът на болница „Атикон” г-н Илиас Ламбирис заяви, че това е най-проблемната болница, тъй като „персоналът не дава сметка на никого”. Докторите са университетски и той няма правомощие да им поиска да се отчетат, казва.

Големи харчове за лекарства и прегледи се наблюдават и в болница „Сотириа”, заяви директорът Янис Стефану. Той призна, че в болницата има 700 легла, но томографът е остарял и годишно болницата плаща 250 000 евро за осева компютърна томография в частни клиники.

С намесата на диерктора на болница „Света Олга” г-н Василис Канелопулос разходите за последните месеци са намалели, след като самият той е засякъл случаи на безочливо харчене. „Лекар от болницата ми представи бележка за разходи от 27 000 евро за съдови присадки на един пациент. Аз отхвърлих неговото искане и той дойде след два дни с медикаменти за същия пациент на стойност 15 000 евро. Същият доктор се е шляел из лафката на болницата и с помпозност е заявявал, че толкова начислява на всеки пациент.”

Обвинения са повдигнати срещу 35 хирурзи ортопеди от гръцки болници, които се предполага, че са взимали подкупи от фирми, за да използват техните продукти и то на надути цени.

Главният секретар на министерството Никос Полизос поиска от директорите на болниците да започнат веднага да прилагат плана за задълженията си: да стартират конкурсите за поръчки до 1 октомври, да платят сумата от 250 млн. евро, която дължат на доставчиците за 2005-2006 г., да започнат болниците да функционират целодневно, да съставят бюджетите, да организират бюрократичната машина и да приключат със сключването на новите доктори за болничен персонал. Според г-н Полизос засега разходите са намалели общо между 5% и 6% за всички болници и между 15% и 20% са паднали разходите за лекарства и медикаменти.

Главният секретар на министерството подкани директорите да увеличат потреблението на лекарства копия на оригиналните, които са по-евтини. „В Гърция се използват едва 10% лекарства-копия, докато в САЩ, където е центъра на медицинските изследвания, този процент е 38%” заяви.

Директорката на болница „Сисамноглио” Олга Иконому каза, че през първите шест месеца от годината много са намалели разходите за лекарства, тъй като в болницата 50% от използваните лекарства са копия и в най-скоро време болницата ще започне пилотна програма за въвеждане в употреба единствено на лекарства-копия.

Директорите се оплакаха, че сградите и инсталациите в тях са остарели като някои от тях заявиха, че мазилките на таваните са се отлющили и са започнали да падат върху креватите на пациентите.

 

Категории: АктуалноОбщество здраве хирурзи болници лекарства разходи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus