Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Надзорната тройка настоява за намаляване на заплатите в частния сектор

22 Януари 2012 / 13:01:34  GRReporter
1228 прочитания

Промените в трудовите отношения както в частния, така и в държавния сектор, представляват основно изискване на надзорната Тройка на този етап, тъй като представителите й смятат, че такъв тип интервенция може да помогне на гръцката икономика да се възстанови по-бързо.

В петък по време на пресконференция комунистическото работническо движение ПАМЕ разкри съществуването на документ във вид на проект на законодателен акт. Документът, чийто автор не е посочен, предвижда прекратяване валидността на всички договори, както на националния рамков договор, така и на браншовите договори.

Според изявленията на Василис Коркидис, председател на Националната Конфедерация на гръцките търговци (ЕСЕЕ), това предложение е било изпратено от Асоциацията на Хотелиерите до премиера Лукас Пападимос, а впоследствие е било предадено от Федерацията на гръцките индустриалци (СЕВ) и на социалните партньори. Коркидис обаче подчерта, че работодателите не са изразили съгласие с прекратяване валидността на договорите.

Според представителите на ПАМЕ, този текст е трябвало да бъде обсъден на срещата миналата сряда на Конфедерацията на гръцките работници (ГСЕЕ) с работодателите. Среща, прекъсната от синдикалистите на ПАМЕ, които нахлуха в централата на Конфедерацията. Всичко това става в момент, когато правителството показва, че може да се намеси с нормативен акт в заплатите, изплащани в частния сектор.

Според информации, по време на последните срещи на финансовия министър Евангелос Венизелос и икономическия щаб с представителите на Тройката не са били обсъждани новият договор за заем и новият меморандум, в центъра на вниманието е било главно приключването на настоящата програма. Освен това докато все още остава незавършена програмата за обмяна на гръцките облигации (PSI+), Тройката не смята да започне преговори по новата програма.

Пак според информации, на първата среща представителите на Тройката са изразили безпокойството си, че не са налице предпоставките за излизане от рецесията. В тази връзка те смятат, че ще трябва правителството да се намеси на пазара на труда, на стоковите пазари (смятат за парадоксален факта, че цените не падат), и изобщо в областта на реформите.

На първо място в списъка е въпросът с трудовите отношения. Според източници, Тройката не упражнява натиск за премахване на 13-та и 14-та заплата, както и за минималната работна заплата. Във връзка с това говорителят на Европейската Комисия Амадеу Алтафаж заяви, че «не мога да потвърдя нещо такова. В този момент (става дума за петък, 20 януари) в Атина се намират представителите на Тройката, които още не са се срещнали с гръцкия министър на труда и следователно все още този въпрос не е обсъждан».

В публичния сектор „на мушката” са работещите в листваните на борсата структуроопределящи предприятия. Най-вероятното е да бъдат разгледани отново допълнителните придобивки на служителите, като се очаква да бъде открит и пътят за съкращения. Въпросът е как Гърция ще излезе от рецесията. В министерството на финансите не са ревизирали прогнозата си за слабо възстановяване през 2013. Въпреки това компетентни високопоставени служители отбелязват, че тази оценка подлежи на преразглеждане, тъй като в момента неяснотите са много и големи. Смята се, че през 2011 БВП се е свил с 6% (може би с малко повече). Сред неясните въпроси са следните:

– Последиците от новите мерки, които ще бъдат приложени тази година. В последните информации се говори за необходимост от вземане на нови мерки в размер на 1 - 1,5 млрд. евро, които ще дойдат от нови съкращения.

– Как ще бъде оформен договорът за преструктуриране на гръцкия дълг (PSI+). Никой не знае как ще реагират инвеститорите, положително или отрицателно, след приключването на PSI+.

– Колко голяма ще бъде рецесията през 2012. В министерството на финансите не изключват възможността тя да достигне високи нива (4% - 5%).

 

 

Категории: надзорна Тройка заплати частен сектор PSI дългова криза рецесия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus