Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Над 800 хиляди кредити са разсрочени поради спад в доходите

25 Септември 2012 / 21:09:28  GRReporter
1032 прочитания

Над 800 хиляди кредити, ипотеки и кредитни карти са били разсрочени  в последните две години поради спад в доходите на гърците. Това сочат данните представени от председателят на Гръция съюз на банките Георгиос Заняс пред журналисти. От началото на 2010 до юни 2012 са били предоговорени условията на погасяване на повече от 662 хиляди банкови заема от различен вид. Γражданите и домакинствата, които са загубили стария си стандарт на живот искат улеснения, за да продължат да погасяват взетите заеми. Общата стойност на предоговорените кредити до момента е около 20 милиарда евро.

Състоянието на местната финансова система се влоши драстично след окастрянето на номиналната стойност на гръцките държавни облигации. Балансите на банките отбелязаха сериозни липси след като държаните от тях като актив облигации загубиха над 50% от стойността си с процеса PSI. Намаляването на пенсиите и заплатите и повишението на безработицата постави в трудна позиция много платци, които започнаха да изпитват затруднения или престанаха напълно да погасяват месечните си задължения към финансовите институции. До август 2012 заемите “на червено” достигнаха 17,2% или 77 милиарда евро, а един на всеки три потребителски заеми не се обслужваше. В същото време над 70 милиарда евро депозити изтекоха от страната за три години от 2009 насам.

“Ключът за възвръщането на стабилността е рекапитализацията на банките и повишаването на депозитите. За да се случи това ще се наложи да се промени икономическият климат на страната, което ще възвърне доверието на клиентите. Освен това трябва да приключим с текущите преговори с надзорната тройка”, заяви Заняс за очакванията му за подобрение на състоянието на банковата система.

В не по-лека ситуация се оказва днес и застрахователния пазар на Гърция, който също плати тежка цена с орязването на външния дълг. Предвижданията са, че спадът на оборота на застрахователните дружества в страната ще достигне до 15%, което е двойно по-голяма загуба в сравнение с резултатите през 2011. Тогава спадът бе 7%.

“От страна на застрахователните компании напредваме стъпка по стъпка в изпълнение на задълженията си. Подкрепихме процеса PSI и изпълнихме националния си дълг”, казва пред Нафтемпорики директорът на Interamerican Георгиос Коцалос. Той пояснява, че застрахователните дружества си съдействат с Надзорния орган и търсят изход за проблемите на спомагателните фондове чрез създаването на публично-частно сътрудничество. “Тези мерки обаче не са достатъчни за заинтересованите страни в нашия сектор – акционерите ни, клиентите и инвеститорите ни”. Гражданите и фирмите, които са доверили застраховките си и частните си осигуровки или пенсии са притеснени за бъдещето на гръцкия застрахователен пазар, защото все още няма сериозна подкрепа от страна на държавата. Наложително е да се създаде конструктивен диалог с институциите, за да се даде решение на конкретни проблеми, казва специалистът.

Подобно на банките, застрахователните компании понесоха сериозни загуби от намаляването на номиналната стойност на гръцките държавни облигации, но за тях правителството не е предвидило финансова помощ. В същото време притесненията се увеличават, защото пазарния дял на частното осигуряване продължава да се смалява.

Изпълнителният директор на застрахователното дружество Eurolife EFG и председател комисията „Пенсионно застраховане и живот” към Асоциацията на частните застрахователни компании в Гърция, Александрос Саригеоргиу заявява, че има три основни фактора, които предвещават свиването на застрахователния пазар. Първият е самата криза и драстичното намаление на доходите на гражданите. След намаленията на заплатите в частния и държавния сектор, домакинствата не могат да отделят свободни средства, за да поддържат застраховка живот или частен пенсионен фонд. На второ място играе роля липсата на допълнителни стимули за развитие на частното застраховане, каквато е практиката в други страни. На трето е липсата на доверие на гражданите в самата система на частното застраховане.

Категории: ИкономикаПазари банки застрахователни дружества криза рекапитализация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus