Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Над 60% се е повишила цената на земите около атинското летище

09 Декември 2009 / 07:12:47  GRReporter
1748 прочитания

Виктория Миндова

Над 60% се е повишила цената на имотите и земите около Международното атинско летище  Елевтериос Венизелос след пускането му в действие през 2002 година. С развитието  на модерната инфраструктура в района около летището - изграждането на метрото, което свързва центъра на Атина с летището, междуселищната бърза влакова линия и продължението на магистрала Атикис и отварянето на множество нови магазини и предприятия в околността, цената на неусвоените до момента имоти е нараснала значително. Модерното съоръжение и развитата около него търговска дейност, осигурява над 60 хиляди работни места в околността. В момента оперират 300 предприятия с персонал от общо 15 хиляди души вътре в самата структура на международното летище, за да обслужват всекидневно пътниците и посетителите.

„Атинското летище Елевтериос Венизелос е един много добър пример за успешното сътрудничество между държавния и частния сектор”, заяви Янис Парасхис, главният му директор  на представянето на резултатите от проучването за влиянието на международно летище на Атина върху гръцката икономика,  проведено от специалисти от Атинския икономически университет. За периода 2002 – 2008 година новото съоръжение е донесло на гръцката държава над 450 милиарда евро или 75% от общата стойност на печалбата за шестте години. Според представения доклад през 2008 година общият принос на новото атинско летище към производителността на страната е достигнал до 2,14% от БВП. В сравнение с установения стандарт в Европа, където  този показател варира от 1,4% до 2,5%.  Гръцкото столично летище е на едно от първите места на континента.

Управителният съвет на международно атинско летище след успешното развитие на Елевтериос Венизелос в момента се проявява интерес към летището на град Ираклио, най – големият град на остров Крит. 

Категории: Атина летище печалба работни места
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus