Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Над 36 милиарда евро несъбираеми приходи в Гърция

21 Ноември 2010 / 12:11:51  GRReporter
4414 прочитания

Над 36 милиарда евро достигат несъбираемите дългове към държавата според доклада на Сметната палата, който бе представен в парламента в края на тази седмица. Основната част от тези приходи са от данъци, такси и мита. Точната сума възлиза на 36,8 милиарда евро и е с 1,5 пъти повече от бюджетния дефицит на Гърция. Неговото  намаляване наложи сключването на Меморандума за финансова помощ в началото на тази пролет, когато Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия се съгласиха да отпуснат най-големия в историята на съюза преференциален заем, за да се предотврати финансовия крах на страната.

Икономическите анализатори отбелязват, че строгите мерки за фискална консолидация, които наложи в последствие социалистическото правителство се оказаха твърде висока цена за обикновените граждани, особено когато вместо първо да събере дължимото, започна да кастри пенсии и заплати и да вдига данъци.

Според доклада на Сметната палата за 2009 година всички неизплатени задължения към държавата са в размер на 36,8 милиарда евро, от които 33,55 милиарда евро са декларирани от районните данъчни управления в страната, а само 3,3 милиарда евро са несъбраните дългове от мита. Общият обем на данъците, които е трябвало да бъдат събрани през 2009 година е достигал 89,1 милиарда евро. Данъчните служби обаче събрали само 50,6 милиарда евро, като 43,2% от пълната сума останали неизплатени.

В доклада се отбелязва, че за периода 2003-2009 година сумата на несъбираемите приходи в държавната хазна са се увеличили три пъти. През 2003 година тяхната стойност е била 11,6 милиарда евро, а за миналата година е надминала 36 милиарда евро. Според проучването през 2008 година по-голямата част от несъбраните приходи са от налагането на наказателни такси по нарушения на данъчното законодателство. Още по-обезпокоителен изглежда фактът, че през същата година невнесените преки и косвени данъци са били 32% от общия обем, а през 2009 година техният брой е нараснал на 35%.

За да се избегне от тук нататък разминаването между прогнозирани и реализирани резултати, Министерството на финансите ще предприеме големи структурни промени във финансовото управление и данъчната администрация, като същевременно се заема и с подобряването на надеждността на публичните финанси. 
В тази посока се движи и законопроектът за преструктуриране на данъчната администрация, който ще бъде обявен до края на годината. Според него ще се  премахнат или слеят около 100 данъчни служби, като ще се преструктурират  контролни дейности и ще се основат специални надзорни центрове.

Категории: ИкономикаПазари несъбираеми приходи бюджетен дефицит Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus