Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нацисткото минало на Златна зора, от което днес се отрича

24 Септември 2012 / 15:09:21  GRReporter
2172 прочитания

Според едно от последните социологически проучвания ксенофобската партия Златна зора е на трето място по популярност в Гърция. Експерти твърдят, че нейното покачване се дължи на активисткия начин на действие на нейните членове, които се проявиха като закрилници на възрастни хора и защитници на жителите в регионите със засилема престъпност. Лидерът на партията Николаос Михалолиакос и депутатите отричат, че нацизмът е част от тяхната идеология, но водещи гръцки медии припомнят за култа им към Хитлер от не толкова далечното минало.

Вестник Етнос пише, че самата история на организацията, както и нейните практики опровергават опитите на нейното ръководство да се абстрахира напълно от нацисткото й лице зад един „патриотичен” и „християнски” имидж с цел да привлече по-широк кръг последователи.

Неоспорими доказателства за това са снимките от първия конгрес на Златна зора през февруари 1990, когато днешният й лидер е говорил пред малкото останали носталгици на Хитлер в Гърция. Зад него са били закачени гръцкото знаме и символът на паравоенните немско-нацистки организации. Свастиката също е била поставена на почетно място в залата.

Емблемата, пред която говори Николаос Михалолиакос се нарича “Wolfsangel”, т.е. „куката на вълка” – рунически символ и предполагаемо оръжие за лов на вълци през Средновековието. По времето на нацистка Германия тя е била избрана за символ на паравоенната организация “Werwolf”, която е създал през 1944 лидерът на отрядите SS Хайнрих Химлер. През 1982 в Германия емблемата е била забранена, а организацията VSBD/PdA, която я е използвала била обявена за незаконна.

Освен символите принадлежността на Златна зора към нацизма се доказва и от други факти. През 80-те години в едноименното списание са били публикувани много статии, подписани от самия Николаос Михалолиакос, в които той нарича Хитлер „Голям визионер на Нова Европа” и „Велик Лидер”. „Ние съществуваме”, пише той в една ода за нацистката „гордост”: „Обаянието на пречупения кръст и величието на червено-черния флаг са живи”. Текстът завършва с нацисткия поздрав, написан на немски език: „Heil Hitler!”. Днес обаче генералният секретар на Златна зора (както е определен в партийната йерархия) отрича съществуването на конкретните писания.

След влизането на Златна зора в парламента нейното ръководство полага всички възможни усилия, за да я превърне в крайнодясна и популистка партия, която се бори за чистотата на бялата раса, но в гръцки и християнски контекст. Девизът на хунтата на генералите „родина – религия-семейство” и настойчивите усилия партията да се покаже като националистическа и повлияна от ценностите на православието са заместили хвалебствените за Хитлер и Велзевул слова. Целта на партийното ръководство е да създаде един „по-народен” имидж сред масовия електорат, сред който Златна зора печели все повече привърженици.

В същото време учители и експерти предупреждават, че гръцката образователна система не предоставя достатъчно информация за нацизма и фашизма. Според публикация във вестник Вима са били регистрирани няколко случаи на ученици от основното училище, които съвсем смело са заявили, че всички в семейството им са привърженици на Златна зора. В едно от училищата в атинското предградие Петруполи ученици от 6-ти клас влезли в класната стая викайки в един глас „Златна зора”. Според учителката им те са приемали възгласа като игра. Тогава тя решила да си направи един експеримент. Когато спрели да викат тя започнала да им вика по много строг начин и да им заповядва недвусмислено техните занимания. Когато учениците се подчинили почти вцепенени тя има казала, че това е един пример за урока им през този ден.

Учителите са загрижени, поради факта, че учебната програма не предоставя информация за това какво е националсоциализмът, национализмът, както и какво точно се е случило през ІІ-та световна война. „Исках да обясня на децата своето поведение и да им се извиня. Но в същото време исках да разберат и след това да обсъдим какво точно са видели и какво се случва, когато хората стигнат до подобен тип поведение”, допълва учителката от Петруполи.

Нейна колежка от друго училище твърди, че много често учебната програма не позволява изучаването на този период от историята. „Стремим се да компенсираме празнината с театрални постановки, скечове и проекти. Но това не е достатъчно. Всички познания на учениците за нацизма са от филмите, които гледат или книгите, които четат сами”. Учител от училище, което се намира в центъра на Атина подчертава, че паралелно с това учениците се впечатляват от случаите на насилие в училищата.

Преподавателката по история в университета Пандио Христина Кулури алармира, че визията, която показват политически формации като Златна зора е много близо до модела, на който искат да подражават тийнейджърите. „Историята се преподава с епицентър гръцката история и придобитите познания са напълно отделени от историческата им рамка. Не е странно, че младежите не могат да свържат в съзнанието си Златна зора с нацизма. Така е много лесно една опасна идеология да се разпространи сред учениците като мода, като нещо привлекателно. Нерядко се е случвало да имаме студенти, които не знаят какво е значението на думата антисемитизъм”, посочва тя. 

Категории: ПолитикаОбщество Златна зора нацизъм националсоциализъм училища насилие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus