Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нацисткият поздрав на стадиона раздвои Гърция

18 Март 2013 / 19:03:25  Анастасия Балездрова
1829 прочитания

Два дни по-късно нацисткият поздрав на футболиста на АЕК Гиоргос Катидис към публиката продължава да предизвиква бурни дебати в публичното пространство. Социалните мрежи и медиите се изпълниха от коментари за неговата постъпка, която някои определиха като осъзнато действие с цел да покаже симпатията си към Златна зора, а други – като неосъзната постъпка на млад футболист с недостатъчно образование и слаба обща култура.

Не по-малко коментари предизвика решението на Гръцката федерация по футбол. В едно светкавично извънредно заседание тя наложи доживотна забрана за участие на 20-годишния футболист в националните отбори на Гърция.  

Според изявленията на треньора на АЕК Евалд Линен, след мача с Верия и победния гол, който отпразнува със скандалния жест Гиоргос Катидис се е разплакал в съблекалните. Германецът посочи, че неговият възпитаник няма ясна политическа ориентация и едва ли е разбрал какво е направил.

После събитята се развиха по следния ред: Няколко часа след появата на снимката и видеото на Катидис от Златна зора издадоха съобщение, в което пишеха, че поздравът не е нацистки, а гръцки от времето на древна Спарта. 24 часа по-късно и след писмото на футболиста към медиите, че не е неонацист и расист и не би могъл да бъде, след като доведеният му брат е пуерториканец крайнодесните свалиха публикацията от електронната си страница.

Ударите за Ктидис обаче не престанаха. Организираните запалянковци на АЕК – „Ориджинал 21” издадоха свое съобщение, в което пишат: „Не обръщахме внимание на това, че си един смешен позьор с перчем, рисунки по тялото и изключително незрял...Но да приветстваш като фашист...Ти си едно нищо и този срам не може да бъде простен”.

Запалянковците заявиха, че жестът на футболиста е абсолютно неприемлив за отбора, който е създаден от бежанци от времето на гръцко-турската война и последвалата принудителна обмяна на население. Те предупредиха ръководството на отбора, че за тях Катидис не е част от него.

Независимо дали е открит нацистки поздрав или неуспешен опит за подражание на нещо, с което не е наясно, футболистът си навлече гнева на хиляди гърци. Според тях той трябва „да млъкне, да се върне в селото си, да изкопае един трап, да влезе в него и да не излезе никога повече”. Други стигнаха дотам, че да свържат този му жест с проведения през същия ден в Солун марш в очит на депортираните от града евреи. Трети изобщо не се поцеремониха и заявиха, че той трябва да бъде изпратен в затвора и във всички случаи „да се покрие някъде, защото ще го намерим и накажем както подхожда на свине от неговия вид”. Интересно защо техните автори смятат, че подобно линчуване би намалило влиянието на Златна зора в обществото.

За щастие не липсваха и по-трезви коментари. „Наглост или глупост” е заглавието на един от най-сполучливите сред тях. В него авторът търси причините за поведението на Гиоргос Катидис в неговите познания.

„Незнанието на исторически събития за съжаление е придобило мащабите на епидемия сред младежите.Това важи още повече за спортистите, които имат много малко време на разположение за учене...Така се създават празнини, които не могат да се запълнят от Facebook, интернет и телевизията. На това незнание и оправданото недоверие към политическата система „стъпва” Златна зора, за да проникне сред младежите”.

Според Гиоргос Мавротас този проблем може да бъде решен дългосрочно само чрез образованието, „за да разберат всички какво е нацизмът и какво точно проповядва Златна зора зад мускулите и груповия и дисциплиниран дух”.

Но както е известно непознаването на закона или историята не е достатъчно, за да бъдат оправдани нечии действия. Много гърци се изправиха категорично срещу жеста на Катидис, като поясниха, че „нито той, нито онези от „ядрата” са деца. Разликата е в това, че докато той се уплаши и започна да вика „аз съм дете, не знаех”, другите напсуваха онези, които ги нарекоха деца, заявиха ясно своите възгледи и приеха да платят цената”.

Издигната в характерния за третия Райх поздрав ръка на футболиста от АЕК заби за пореден път тревожно камбанката заразпространението на нацистката идеология в Гърция. Дори по този начин, на конкретните футболни стадиони, които често се превръщат в сцени на грубо насилие между фанатизирани запалянковци.

Единственият сигурен извод от случилото се ептовърждението, че гръцкото общество продължава да не знае как да се справи с опасността, наречена Златна зора.

Категории: Футбол нацистки поздрав Гиоргос Катидис Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus