Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нацистки поздрави и на футболния терен

17 Март 2013 / 10:03:48  GRReporter
2799 прочитания

Смут предизвика начинът, по който Георгиос Катидис отпразнува победния си гол в мача АЕК -Верия (2:1). Играчът на АЕК протегна ръката си в нацистки поздрав, самият той обаче твърди, че е погрешно разбран и всъщност  е показвал Михалис Павлис.

„Искам да разреша това недоразумение. Това не означава нищо за мене. Сочех към публиката и към Михалис Павлис и му посветих гола. Това абсолютно нищо не означава. Искам да се радвам на победата. А тези неща не означават нищо за мене. Аз съм футболист и искам да се радвам на победата” заяви самият Катидис след края на мача, а в профила си в twitter написа: „Знам историята на АЕК. Знам, че е бежански отбор. Посветих гола си на Михалис Павлис и в никакъв случай не съм расист. Този, който се опитва да изопачи неща иска единствено да се скара с мене”.

Малко по-късно младият играч на АЕК с нова публикация в мрежата подчерта: „Отвращавам се от фашизма. Не бих го направил ако знаех, че означава нещо подобно. Знам какви са последиците и не бих го направил никога”.

След това Катидис в изявление пред радио НоваСПОРТ ФМ потвърди, че не е знаел какво означава този поздрав и го е направил за да поздрави публиката. „Аз съм международен играч и сега се информирах какви последици може да има за мене. Научих какво означава поздравът когато влязох в съблекалнята. Направих го, за да се изправи публиката на крака и само за това. Разбирам създаденото напрежение. Михалис Павлис ме информира за всичко. Искам извинение и искам да кажа, че знам къде се намирам и в кой отбор. Аз съм на 20 години и не бих искал това да е краят на кариерата ми. Разбирам, че хората не могат да приемат, че не зная какво означава. Въпреки всичко, да ви кажа истината, гледал съм клипове в You tube и мислех, че това е за да се вдигат на крака привържениците ни. Александрос Колиадис ми го обясни по-късно. Всичката критика, насочена към мене заради това, че не вкарвам голове ме бяха напрегнали. Направих го, за да вдигна публиката на крака. Направих го, за да получа малко уважение след критиките от последните мачове. Хората имат правото да не ми вярват. Те вярват в каквото си  искат. Кариерата ми се решава в момента, след една победа, която отборът ни искаше, след един гол, който аз исках и не можах да му се зарадвам. Всичките ми съотборници са притеснени. Не знам какво да мисля и какво да правя. В никакъв случай не съм расист”.

Павлис и Линен в подкрепа на Катидис

На страната на Катидис застана Михалис Павлис. „Конкретният поздрав няма никаква връзка с политиката. Говорих с момчето заради това, и той самият няма връзка с политиката. Голът беше посветен на мене и на приятелката му, която е в Италия. С този жест искаше просто да вдигне хората да се изправят. Жалко е да се представя по този начин, особено в АЕК, който е отбор на бежанците и такива неща там не виреят” заяви Павлис.

По същия начин реагира и Евалд Линен. Немският специалист каза, че играчът му не се е занимавал с политика и не е знаел какво означава жестът. Както разкри Линен, когато нападателят на АЕК е разбрал за реакциите, предизвикани от него, се е разплакал в съблекалнята.

„Знам, че искате да ме питате за жеста на Катидис, искам да ви кажа с цялото уважение към него, той си няма идея от политиката. Младо момче е и вероятно е видял жеста в интернет или някъде другаде, без да знае какво значи. Сигурен съм повече от 100%, че Георгиос не знаеше какво е това. Затова не го обвинявайте. Може да бъде обвинен за незнание, но не и за жеста. В съблекалнята плачеше, както гледаше по телевизиите вълнението, което предизвика с този поздрав, и за който каза, че не иска другите да го приемат по този начин. Млад е и се нуждае от защита, трябва да го пазим. Няма представа от политика, както и много други момчета. И затова не трябва да го съдим. Иначе, ако един футболист от моя отбор познава миналото ми, знае от къде съм и с какви политически убеждения съм, един подобен жест би означавал автоматично, че това е последният му мач в АЕК. Но това не важи за Катидис и затова съм повече от 100% сигурен”.

И Демократичната левица се обяви срещу него

Демократичната левица издаде съобщение за поздрава на Георгиос Катидис, заявявайки, че очаква реакцията на АЕК:

 „В деня, в който в Солун беше почетена паметта на хиляди евреи, изпратени от нацистите в крематориумите на Аушвиц, на Олимпийския стадион един солунчанин по време на мача АЕК- Верия поздрави по нацистки. Вероятно господин Катидис не знае, че АЕК е отбор на бежанци, които са платили скъпо за расизма и за фашизма. Очакваме реакцията на АЕК и на компетентните органи на гръцкия футбол. Отровата на нацизма не трябва да замърсява гръцкия футбол”.

 

Категории: футбол АЕК Георгиос Катидис нацистки поздрав
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus