Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Националната банка на Гърция увеличи капитала си с 2,5 милиарда евро

06 Май 2014 / 09:05:51  GRReporter
1142 прочитания

Офертите за участие в рекапитализацията на Националната банка на Гърция започват днес, но експерти твърдят, че интересът от страна на инвеститорите е голям и нуждите на институцията ще бъдат покрити двойно.

Процедурата се очаква да приключи на 8 май, а ден по-късно ще бъде обявена и емисионната стойност на акциите. Според източници от ръководството на банката желаещите да участват в рекапитализацията са инвеститори от САЩ и Европа, сред които и такива от Гърция. Сред тях се намират някои от най-големите участници световния пазар на инвестиции.

Според преценките офертите покриват между 1,5 – 2 пъти нуждите от капитал на банката. Интересът на инвеститорите пролича още от успешната емисия на облигации от страна на Националната банка на Гърция и на Finansbank, както и от контактите на заместник-главния изпълнителен директор Петрос Христодулу в Ню Йорк и Бостън миналата седмица и в Лондон и Париж през изминалите два дни.

Поканата на банката към инвеститорите е основана най-вече на динамиката на вътрешните дейности, свързани с възможността за генериране на приходи чрез финансирането на привлекателни сектори на икономиката, възстановяването на приходите от такси и преоценяването на срочните депозити.

Освен чуждестранните фондове, настоящи акционери на банката като консорциума Лацис, както и други известни бизнесмени и корабовладелци, които се включиха в предишната рекапитализация също са заявили участие.

В рамките на няколко дни ръководният екип се е срещнал с повече от 120 представители на институционални портфейли. Агенциите за кредитен рейтинг Goldman Sachs и Morgan Stanley ще бъдат международните координатори и съвместни мениджъри по отношение на оценяването на офертите. Увеличението на капитала на Националната банка на Гърция ще се проведе чрез частно пласиране и цялостната емисия ще бъде разпределена на инвеститори в чужбина.

Рекапитализацията на Националната банка на Гърция се очаква да преустанови инвеститорския поток към гръцкия банков сектор с „парад”, в който ще участват всички големи инвеститори, които страняха от гръцкия пазар в продължение на години. Сред тях се намират и пенсионни фондове от Европа и Азия.

Според анализаторите след приключването на процедурата частното участие в акционерния капитал на банката ще се повиши значително. Съответно ще бъде намалено участието на Фонда за стабилност (SFSF). По-конкретно от 84,39 на сто в момента той се очаква да падне до 58 на сто, а участието на частните инвеститори ще се увеличи до 42 на сто.

След края на процедурата за увеличение на капитала и други действия на ръководството на банката (продажба на активи, намаление на разходите и др.) Националната банка на Гърция ще бъде една от най-добре капитализираните банки в цяла Европа. Освен увеличението от 2,5 милиарда евро, институцията ще получи допълнително 1,04 милиарда евро от програмата за действие, която внесе в Банката на Гърция и вече бе одобрена от нея. 

Категории: ИкономикаПазари Национална банка на Гърция увеличение на капитала оферти инвеститори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus