Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Националната банка на Гърция поглъща Probank

27 Юли 2013 / 11:07:53  GRReporter
1278 прочитания

Според изявлението, Probank е информирала Банката на Гърция, че не е възможно в рамките на установения срок да набере изискваните капитали за рекапитализацията си. Банката на Гърция, за да се осигурят влоговете и кредитната стабилност, е проучила интереса на кредитните институциите за придобиването на определени частни от пасивите и активите на Банка Probank и е решила прехвърлянето им към Националната банка на Гърция, след предложението й, одобрено и от Фонда за финансова стабилност.

Частите от пасивите, които ще бъдат прехвърлени, включват влоговете, а на активите- главно кредитите, дадени от банката (с изключение, на онези, които са забавени).

 Сумата от разликата между стойността на прехвърлените активи и пасиви се внася от  Фонда за финансова стабилност, както предвижда законът.

 Лицензът на Банка Probank е анулиран и банката е поставена в ликвидация. Ликвидатор ще бъде компанията PwC Business Solutions. След ликвидацията ще бъдат задоволени исканията на трети страни, както предвижда законът, в установения ред. ВЛоговете на клиентите на Probank са осигурени и обслужването на клиентите продължава.

В изявление на Националната банка се казва, че банката, участвайки в преструктурирането на банковата система, след участие в конкурс е определена от Фонда за финансова стабилност да погълне здравата част на Банка PROBANK.

Здравата част на PROBANK, на базата на данни от 31 март 2013 включва: активи от 3,103 милиарда евро, от които 2,597 милиарда- отпуснати кредити, 3,203 милиарда евро пасиви, от които 3,123 милиарда влогове , мрежа от 112 клона в цяла Гърция.

Офертата на Националната банка осигурява напълно вложителите и клиентите на банка PROBANK, и техните сделки ще се извършват по установения ред без никаква промяна, така че да се осигури функционирането на банката.

Поглъщането на активите ще е съпроводено от съответното капитализиране от Фонда за финансова стабилност, а през следващия период независима одиторска фирма ще проверява данните от баланса на PROBANK.

Ако има разлика между стойностите на прехвърлените активи и пасиви и крайната стойност, тя ще бъде покрита от Фонда за финансова стабилност и ще има като резултат предоставянето на допълнителна ликвидност.

Категории: рекапитализация Национална банка на Гърция Probank
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus