Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Националната банка на Гърция поглъща Eurobank

06 Октомври 2012 / 18:10:46  GRReporter
3656 прочитания

Националната банка на Гърция (НБГ) обяви, че е направила публична оферта за придобиването на всички поименни  акции, издадени от Eurobank, с номинална стойност 2,22 евро всяка. НБГ предлага като компенсация нови общи поименни акции с нова номинална стойност 1 евро, издадени от НБГ, в съотношение 58 нови акции на Националната банка срещу всеки 100 акции на Eurobank. Акциите се търгуват на Атинската фондова борса. Ако поглъщането е успешно, акционерите на двете банки ще бъдат представени в съотношение 75% за НБГ и 25% за Eurobank. Капитализацията на НГБ след затварянето на пазара в четвъртък, 4 октомври, възлиза на 1,9 милиарда евро, а на Eurobank - на  603 милиона евро.

Националната банка, както се подчертава в изявлението, смята, че поглъщането предлага предимства от стратегическо значение, тъй като се очаква след сливането банката да:

-създаде разширен банков холдинг с по-голяма стабилност и жизнеспособност, който ще допринася за финансирането на възстановяването на гръцката икономика и ще подпомогне за осигуряването на климат на доверие в гръцката финансова система.

 - откликне по-добре на нуждите на клиентите в Югоизточна Европа чрез съчетаването на продукти, клонови мрежи и баланси

- съчетае най-доброто от двете банки, като предлага значителни подобрени възможности за постигане на независимост от  Фонда за финансова стабилност през следващите години.

 Георгиос Заниас, президент на НБГ, отбеляза, че поглъщането има за цел да се създаде една банкова група, която да играе главна роля в стабилизирането на финансовата система на Гърция и да подпомогне гръцкото икономическо възстановяване. Александрос Турколиас, изпълнителен директор на НБГ, заяви, че с това предложение Националната банка постига консолидиране  на гръцката банкова система, създавайки една стабилна в дългосрочен план финансово-кредитна институция, способна да устои на предизвикателствата, и същевременно да предостави възможности на акционерите и на двете банки. Турколиас изяви убедеността си, че Управителният съвет на Eurobank ще оцени стойността, която създава публичната оферта, и ще предложи транзакцията на своите акционери.

Срокът за приемането на предложението започва да тече от деня на публикуването на информационния бюлетин на, а резултатите ще бъдат публикувани в рамките на два работни дни след приключването на периода на приемане на публичната оферта.

Названието на обединената група ще е Група Национална Банка. Групата ще разполага с мрежа от 925 клона в цяла Гърция, както и с широко присъствие в Югоизточна Европа, на регионалните като Турция, Румъния, България и Сърбия.

Основните източници на съвместно участие са:

-свързване на местната и регионалната мрежа на двете банки, обединяването на структури, системи.

-намаляване на общите и административните разходи, както вътре в страната, така и в чужбина

-оптимизиране на вложенията и на финансовата  стратегия на групата

-увеличаване на процента на транзакциите със съществуващите клиенти чрез разширяване на продуктовата гама и на икономическата мощ на групата.

Георгиос Заниас и Александрос Турколиас ще останат съответно президент и изпълнителен директор на новата група. Останалите членове на управителния съвет ще се разпределят съответно между двете банки. За изпълнителната комисия и административните длъжности на по-ниско ниво ще се използва подходът "най-добрите от двете банки".

Изпълнителният директор на  Eurobank Николаос Нанопулос заяви, че публичната оферта е част от развитието на консолидирането на банковата система на Гърция. Управителния съвет на Eurobank ще я оцени, вземайки предвид основно интереса на всички , включително и на работещите в банката, на клиентите, на акционерите, и на гръцката икономика. Управителният съвет на Eurobank с помощта на финансовите си съветници като Barclays, Deutsche Bank и Goldman Sachs International, ще разгледа офертата и ще изрази становището си.

Ако двете банки-Националната и Eurobank , се обединят, ще се създаде най-голямата банка в Гърция с водещи позиции както в страната, така и в международен план.  

Събитията показват, че се очертава нова банкова карта на страната, след поредица от закупувания и сливания. Credit Agricole избра Alpha Bank  провеждане на преговорите за закупуване на банка Emporiki, банка Пиреос преговаря с френската Societe Generale за придобиването на банка Geniki. Очаква се и развитие по темата за Пощенската каса, която също разполага с широка клонова мрежа и клиентска база.

В началото на миналото десетилетие председателят на Alpha Bank Янис Костопулос беше завил, че в Гърция ще останат "две и половина банки", подчертавайки придобиванията и сливанията, и неговата прогноза се подкрепя от събитията сега. Няколко са водещите банки, които играят роля в процеса. Eurobank и банка Пиреос се конкурират с Alpha Bank кой ще има повече придобивания и сливания. Alpha Bank  до момента е направила само една подобна стъпка (през 1999 г. придобива 51% от акциите на Йонийската банка от банка Emporiki), но със значителна стойност, а успоредно с това участва в три исторически опита  за обединяване на силите  в страната (сега с Emporiki е вторият опит за сливане).  Два от опитите са с Националната банка през 2001 и 2011 г. а третият - с Eurobank през 2011 г.

Категории: Национална банка Eurobank поглъщане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus