Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Началник на солунската телевизия е забъркан в корупционен скандал за милиони

17 Януари 2012 / 17:01:09  GRReporter
1109 прочитания

Гръцката полиция в Солун разби системата на четири престъпни групи, които са се занимавали с пране на пари, измами, изнудване и лихварство. В масирана полицейска операция са задържани 47 души, между които данъчни и банкови служители, адвокати, журналист и един полицай. Името на журналиста арестуван по случая е Георгиос Феретис. Той е бивш шеф на новините в държавната телевизия ЕРТ3 в Солун, а по-късно е заемал поста на съветник в ръководството на цялата ЕРТ3. От ноември 2011 е попаднал в списъците на трудовия резерв, който е еквивалентен на съкращение за служителите в публичния сектор.

По случая са заподозрени още двама полицаи, към които клонят обвинения в пасивна корупция и нарушение на правомощията си. Съдебната преписка сочи, че обвинените са участвали в престъпни действия, които костват на държавата десетки милиони евро.

Новината зарадва особено гръцкото правителство в период, когато социалното напрежение расте паралелно с данъците в Гърция и най-повтаряната фраза е „Защо търсят от обикновения гражданин, а не от крадците”. По случая се изказа и министърът на гражданската защита Христос Папуцис: „С разбиването на тези престъпни организации, гръцката полиция доказа за пореден път, че тя се бори сериозно и не отстъпва пред организираната престъпност, която източва незаконно огромни финансови суми и лишава държавата от важни приходи”.

Между арестуваните са висше поставен член на отдела за икономически престъпления СДОЕ в Солун, служител в едно от данъчните управления в града, двама мениджъри в банковата система, един редови банков служител, полицай и служител в местен футболен клуб. В момента разследването продължава да тече и полицията иска да установи ролята на всеки задържан и йерархията в престъпната система.  Под въпрос остават и броя на жертвите на организацията, които са пострадали от лихварството и изнудванията, както каква е точната сума, която са „завъртали” в след създаването на групата.

Полицията иска да установи всички потърпевши частни лица, собственици на магазини и заведения, които е трябвало да плащат рекет, както и да предели с точност колко пари са били „изпрани” и по какъв начин. Една от версиите е, че групировката е прекарвала парите през печалби от националния тотализатор ОПАП, за да може да ги оправдае. Властите на реда продължават разследването, като проверяват домовете и други недвижими имоти в областта на Солун, Халкидическия полуостров и Серес, за да съберат допълнителен доказателствен материал.

Категории: Криминална хроника престъпна група организирана престъпност рекет Гърция Солун
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus