Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На подсъдимата скамейка непълнолетни демонстранти за събитията през декември 2008 в Лариса

10 Декември 2010 / 13:12:23  GRReporter
1669 прочитания

С протести пред съдебната палата в Лариса, под охраната на десетки полицаи и при затворени врати тричленният съд за малолетни започна да разглежда делото срещу 11-те ученици, които бяха заловени в града по време на протестите, последвали убийството на Алексис Григоропулос през декември 2008.
Срещу тях са отправени ред обвинения, описани в закона против тероризма. По-конкретно деветте момчета и двете момичета, които преди две години са били ученици в гимназията са описани в обвинителния акт като „членове на престъпна група с изградена и продължителна дейност, стремяща се да извърши различни провинения от престъпен характер”. Младежите са обвинени за съпротива, престъпна група, незаконно носене на оръжие и изработка и притежание на експлозиви.
    Съдебното заседание започна с разпита на свидетелите на обвинението, които са общо 69, като 12 от тях са полицаи, а останалите - шефове на банки, собственици на магазини и граждани. До прекъсването за почивка на обяд бяха разпитани само шестима свидетели.
    Според някои източници полицаите в общи линии са разпознали в лицата на младежите виновниците за разрушенията, докато останалите свидетели не са могли да кажат същото. „Не ги познаваме” са казали по отделно всички те. Заедно с 11-те малолетни, шест от които вече навършиха пълнолетие са били заловени и 9 пълнолетни като техни съучастници. През март тази година обаче съветът на апелативните съдии реши, че няма достатъчно доказателства и стне от тях обвиненията за седем провинения, повечето от които бяха от престъпен характер и препрати делото им за разглеждане от тричленния околийски съд в Лариса.
    Пред съдебната палата в града се бяха събрали десетки ученици и младежи в знак на солидарност към 11-те обвиняеми. Те държаха в ръце плакати с лозунги срещу закона против тероризма и за освобождаването на обвиняемите. На заседание съюзът на преподавателите в средните училища в Лариса реши да бъде проведена тричасово прекъсване на учебния процес, за да могат учениците да участват в изявите в подкрепа на подсъдимите. Протестни митинги бяха организирани от няколко леви организации.
    Делото ще продължи в понеделник, когато се очаква да приключи.

Категории: малолетни вандали разрушения Лариса 2008Криминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus