Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На пепел се превърнаха 100 000 декара гори

19 Юли 2010 / 09:07:16  GRReporter
1691 прочитания

Пироманите хвърлиха око на малкото залесени места около Атина, които не бяха опустошени от пламъци през предишните години. Този уикенд изгоряха почти 100 000 декара гора в областта Варнава и още стотици декари в други райони, причинявайки огромна екологична катастрофа. Опожарени са горите във Варнава, Капандрити, Лаврио и Каламо. Много от пожарите избухнаха по едно и също време и то в дни, когато духаха силни ветрове и беше дадена аларма да се внимава заради опасност от пожари.

През изминалия уикенд бушуваха над 80 пожари, като само в събота техният брой надмина 55, повечето от които в област Атика. Специалистите изучават находки от огнището на пожара в Каламо, за да разберат дали наистина става дума за умишлен палеж, както твърдят местните. Прокурорката на Атинския съд Елени Райку издаде заповед за разследване за причините за пожарите в Североизточна Атика, тъй като явно става дума за организиран план. В събота избухнаха пожари на 27 места около Атина.

Въпреки усилията на 350 пожарникари с 61 коли, 122 войници, 42 цистерни, голям брой на доброволци, както и на 4 пожарникарски самолети и 3 хеликоптера, пожарът в района между Варнава и Капандриту не можеше да бъде изгасен до неделя сутринта. Северните и източните предградия на Атина в неделя бяха покрити със сив облак от пепел, на който му трябваха много чсове, за да се разсее. След голямото бедствие Министерство на околната среда обяви, че всички изгорели области в Североизточна Атика ще бъдат засадени наново с дръвчета.

За щастие този път нямаше големи щети. Според началните оценки са изгорели две къщи в Лаврио, една хижа във Варнава, а огънят е нанесъл щети на други 2-3 сгради. Пожарът в Лаврио, който избухна близо до сградата на морската компания Olympic Marine, заради силните ветрове се разрази бързо и влезе в селището успявайки да изгори два автомобила, една стара къща и да предизвика сериозни щети на покривите на четири къщи.

Вчера бушуваха пожари в Лакония, Месиния, Саламина, Мегара и Астос Кинуриас, които бяха раздухани от силните ветрове и добиха големи размери. В областта Кандили пожарът се разрази в гориста местност и не беше застрашена населена зона, но в Саламина пожарникарите трябваше да се преборят бързо и резултатно с пламъците, за да не стигнат до къщите на село Амбелакия.

За пожара в област Граматико беше задържан 27-годишен младеж с обвинение, че си е хвърлил цигарата, която е предизвикала палежа. За същия случай е арестуван 37-годишен мъж за укриване на престъпник и лъжливи показания.

 

 

Категории: АктуалноОбществоКриминална хроникапожари пиромани
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus