Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На европейските избори трябва да гласуваме за личности, а не за партии

04 Ноември 2013 / 20:11:23  Анастасия Балездрова
869 прочитания

200 дни ни делят от изборите за членовете на европейския парламент. Те ще са и първите, на които гражданите на страните-членки на Европейския съюз ще гласуват директно за председателя на Европейската комисия.

Кандидат от страна на Партията на европейските социалисти ще е днешният председател на европейския парламент Мартин Шулц. По време на еднодневното си посещение в Атина той представи позициите на политическото си пространство за развитието на Европейския съюз и Гърция.

Мартин Шулц участва в дискусия на тема „Европейски избори 2014 „Различно ли ще е този път? Защо?“, организирана от „Мрежата” за реформи в Гърция и Европа, офиса на Европейския парламент и представителството на Европейската комисия в Гърция.

Една от основните теми бе разделението на страните в Европейския съюз на Север и Юг, засилването на крайната и екстремистката десница и на евро скептичните сили изобщо. „Дали тази ситуация не е една възможност за Европа да премине към по-голямо обединение?”, попита писателят и журналист Атанасиос Химонас.

„Мнението ми е, че няма да видим скоро Обединени Европейски Щати. Но със сигурност имаме нужда от обща политика по различни въпроси”, отговори председателят на европарламента. По думите му гражданите на страните-членки на ЕС трябва да осъзнаят, че на евро изборите гласуват за един от най-големите парламенти в света, след като той приема решения, които засягат милиони души. „Съгласен съм, че тези избори не са толкова интересни за тях и причината според мен е в това, че всеки път ги каним да отидат и да гласуват за една институция. За да бъде провокиран истински техният интерес е необходим елементът, който съществува при националните и местните избори: гласуването за програма и личност”, допълни той.

Кметът на Атина Георгиос Каминис постави един друг основен проблем, който поне засега е по-осезаем в страните от Юга – нелегалната имиграция. Мартин Шулц призна, че са необходими промени в европейската политика.

„Регламентът Дъблин 2 беше едно политическо решение, което обаче не е достатъчно за да реши проблема с непрекъснато повишаващия се имиграционен поток. Необходимо е да се намери резултатен начин за бързо отсяване на онези от имигрантите, които спазват условията за придобиване на политическо убежище и на останалите, които бягат от други крайни ситуации като крайна бедност например. Не са малко политиците от Северна  Европа, които не са съгласни континентът ни да се превърне в място за прием на имигранти. Но допреди няколко десетилетия много жители на Европа са емигрирали в други държави. Условията днес са различни и европейците трябва да осъзнаем, че трябва да приемем имигранти в нашите страни.  Необходимо е да поставим конкретни правила, които да определят предпоставките за легална имиграция по примера на държави като САЩ и Австралия”, заяви Мартин Шулц.

В дискусията бяха засегнати и други общи за страните-членки проблеми като безработицата. Мартин Шулц подчерта, че солидарността е важен елемент в отношенията между страните – членки, но допълни, че всяка от тях трябва да разчита най-вече на собствените си усилия в решаването на проблемите. Той припомни за изоставащите в Гърция реформи, които блокират стабилизирането на нейната икономика. По думите му, в периода до евро изборите Партията на европейските социалисти ще проведе една „чисто европейска кампания”, която ще има за цел да възстанови доверието на гражданите към Европейския съюз. 

Категории: Политика европейски парламент Мартин Шулц Европейска комисия имиграция безработица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus