Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На Богоявление Самарас призова Божията помощ да спаси Гърция

06 Януари 2013 / 15:01:45  GRReporter
1513 прочитания

На Богоявление на най-голямото пристанище на Гърция –Пирея Архиепископът на Атина и на цяла Гърция Йеронимос в присъствието на министър-председателя Андонис Самарас извърши водосвет и хвърли светия кръст във водата между два кораба от военния флот. Извадиха го водолази от пристанищната полиция. След края на церемонията премиерът заяви „От тук, от Пирея, най-важното пристанище на Средиземноморието, искам да изпратя едно оптимистично послание, че ще успеем”. Той допълни, че напредъкът на гръцкия народ винаги се е дължал на неговата сила,  на предприемчивостта на гърците, на обединението и оптимизма и тези основи ще му помогнат и сега. На водосвета присъстваха  и министрите на търговския флот Костас Мусурулис, на образованието Константинос Арванитопулос, на заетостта Янис Вурцис, както и кметът на Пирея Василис Михалолякос, депутати и представители на различни институции от града. Сутринта преди водосвета беше отслужена литургия в църквата „Света Троица” в Пирея от архиепископ Йеронимос и митрополита на Пирея Серафим. Заради церемониите пътната полиция наложи ограничения в движението в целия град, имаше и засилено полицейско присъствие.

В Атина водосветът беше отслужен на басейна на Националния спортен съюз от епископа на Неохори Павлос. Присъстваха министърът на туризма Олга Кефалояни като представител на правителството, депутатите Прокопис Павлопулос, Андреас Псарис, Панайотис  Курумблис и Маринос Узунидис, както и кметът на Атина Георгиос Каминис. Кръстът беше хвърлен в басейна от архимандрита на църквата „Света Фотини” Максимос. Единственият, който посмя да се хвърли в ледените води беше Георгиос Нерандзис от Химара.

След водосвета кметът на Атина отбеляза, че кризата не е само икономическа, а и на политическата система, а Олга Кефалояни подчерта, че трябва да се води борба с корупцията, така че всичко  и всички да бъдат разкрити, и политиците трябва да говорят не с пожелания, а с действия.

В  Солун  големият християнски празник Богоявление беше отбелязан с литургия в църквата „Свети Григориос  Паламас”, отслужена от митрополит Антимос. Водосветът  беше извършен на старото крайбрежие.  На церемонията присъстваха министърът на Македония и Тракия Теодорос Караоглу, новият управител на областта Централна Македония Апостолос Дзидзикостас, кметът на Солун Янис Бутарис, депутати от района, представители на местните и военните власти.  Повече от 20 плувци се хвърлиха в ледените води на залива Термайкос, за да извадят кръста. За втори път това направи полицаят Георгиос Ипсилантис.
Освен това бяха осветени водите и на Общинския басейн на Солун в квартал Тумба. Церемонията беше ръководена от свещеници от църквите „Света Марина” и „Света Варвара” под звуците на Филхармонията на Солун.

 

Категории: Богоявление водосвет Андонис Самарас Архиепископ Йеронимос Митрополит Павлос Олга Кефалояни Георгиос Каминис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus