Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На 20 май е поредната обща стачка

12 Май 2010 / 16:05:16  GRReporter
1401 прочитания

    20 май избраха гръцките синдикати за поредната 24-часова обща стачка, която ще парализира страната. Стачката се организира от синдиката на работниците в държавния сектор АДЕДИ и от Конфедерацията на гръцките работници и в нея ще участва и близкият до Комунистическата партия на Гърция синдикат ПАМЕ. Този път стачката е в знак на протест срещу “антиработническите и антиосигурителните мерки, които правителството предприема в новия закон за социалното осигуряване”.
    “Отхвърляме проектозакона, предложен от правителството и ще действаме веднага”, заяви президентът на АДЕДИ Спирос Папаспирос. “В момент, в който се режат важни доходи на работещите като 13-та и 14-та заплата и се намаляват пенсиите идва и новият проект за социално-осигурителната система, който прави доходите на хората с ниски пенсии изключително малки”, допълва той. Според него за пореден път реформата на социално-осигурителната система на Гърция вместо да се съсредоточи върху намирането на нови финансови източници, се концентрира върху намаляването на пенсиите, които така или иначе са малки.
    В отделно изявление до медиите комунистическият синдикат ПАМЕ призовава: “Можем да спрем унищожаването на осигурителните и пенсионните ни права. Можем да забавим и да анулираме плановете им. Ние можем да ги тероризираме”.
    Гръцката социално-осигурителна система е една от причините за големия бюджетен дефицит на страната. Тя е една от най-скъпите социално-осигурителни системи в Европа, тъй като пенсиите рязко контрастират на реалния трудов стаж на хората. В Гърция е възможно с много малко години трудов стаж да се вземе пенсия. Малка, наистина, но пенсия, която се финансира от бюджета и така поражда неговя дефицит. реформата на тази система е едно от условията за финансовата помощ от 110 милиарда евро, отпуснати за Гърция от ЕС и МВФ.
    Тази вечер двата най-големи гръцки синдикати АДЕДИ и ГСЕЕ заедно със синдиката на банковите служители ОТТОЕ организиратв центъра на Атина
голям протест срещу реформата на пенсионната система.

Очаквайте подробности.

Категории: обща стачка протестАктуалноИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus