Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live На 17 юни Гърция отива на избори

16 Май 2012 / 15:05:17  Виктория Миндова
1413 прочитания

Служебното правителство на Гърция, което се свиква, за да проведе повторните парламентарни избори ще се оглави от Панайотис Пикраменос. По Конституция за служебен премиер на страната може да бъде избран председателят на един от трите върховни съдилища. Пикраменос е председател на Държавния съвет и неговата кандидатура пръв предложи лидерът на Независимите гърци Панос Каменос. Това е резултатът от поредната доза разгорещени дебати между лидерите на основните политически сили под егидата на президента Каролос Папуляс, която бе проведена в сряда след провала на преговорите за коалиционен кабинет.

Предложението на ПАСОК и Нова Демокрация за служебен премиер е кандидатурата на сегашния министър-председател на коалиционното правителство Лукас Пападимос. Първоначално тази кандидатура е била подкрепена от лидера на Демократичната левица Фотис Кувелис. След като се споменава името на Пикраменос, политическите лидери са решили да подкрепят една по-неутрална фигура от обществено-политическия живот на страната. Панайотис Пикраменос има дълга кариера в юридическите среди и става председател на Държавния съвет (висш административен съд) през 2010. Неговият мандат на тази позиция изтича през 2014, когато се очаква да се пенсионира. Пикраменос си е създал име на строг и ефективен висш съдебен магистрат и е единственото лице, около което политическите антагонисти успяха да се обединят, за да се проведат изборите на 17 юни.  

Интересът към поредната среща на лидерите на политическите сили в сряда от страна на чуждестранните медии бе значително по-нисък. След като страната не успя да се сдобие с коалиционно правителство във вторник, когато бе последният шанс да се избегнат повторните предсрочни избори, чуждите медии загубиха временно интерес. Те очакват утрешното заклеване на депутатите в народното събрание. Toва ще е чисто процедурно действие, за да може в петък или най-късно следващия понеделник народното събрание да бъде разпуснато в името на новата предизборна кампания.

Според последното социологическо проучване на VPRC повторните избори ще облагодетелстват СИРИЗА, която ще стане първа партия с около 20% от гласоподавателския вот. Демократичната левица се очаква да заеме отново около 6%, а ПАСОК и Нова Демокрация ще загубят още привърженици и събират съответно 10% и 14%. Независимите гърци на Панос Каменос също се очаква да изгубят част от поддръжниците си и процентът, който проучването показва за тях е 3,7%. Сериозен удар ще има и върху Гръцката комунистическа партия ККЕ, който не се очаква да заеме дори 5% от гласоподавателите. Според същата анкета на VPRC Златна зора няма да прескочи трипоцентовата граница, за да влезе в парламента на изборите през юни.

Час след края на срещата на политическите лидери, президентът на републиката Карлос Папуляс покани Панайотис Пикраменос, за да го информира официално за новата му роля. “Това е голяма чест за мен. Благодаря за доверието, което ми се гласува. Надявам се, че ще бъда достоен за изпълнение на зададена ми задача, която е да оглавя едно служебно правителство. То има само една цел – да поведе страната и да доведе до край следващите парламентарни избори”. Това бяха първите думи на Пикраменос на срещата с президента. Той поясни, че страната преминава през изключително тежък период и той ще изпълни задълженията си отговорно, за да може Гърция да се сдобие със стабилно и надеждно правителство след изборите. Новият служебен премиер положи клетва в осем часа вечерта в сряда.

 

Категории: Политика избори Гърция правителство Пикраменос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus