Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На 13 януари стартират зимните разпродажби

07 Януари 2014 / 12:01:15  GRReporter
1339 прочитания

В понеделник, 13 януари, започват зимните разпродажби за 2014, които ще продължат до 28 февруари. В неделя, 19 януари, всички търговски обекти могат да отворят по желание и без никакви ограничения.

Националната конфедерация на гръцката търговия изпрати на Федерациите, нейни членове, както и на всичките си търговски дружества, писмо с инструкции и разяснения.

По-конкретно, търговците и управителите на търговски обекти трябва да обърнат внимание на следното:

1. Изписването на двойната цена, т.е. на старата (обикновено задраскана) и на новата цена на стоките, които се продават с отстъпка, е задължително.

2. Изписването на процента на отстъпката е разрешено, но не е задължително. Всяка фирма има възможност да реши дали ще изписва този процент или не.

3. Особено внимание трябва да се обърне на точността в обявленията за отстъпки, насочени към клиентите. Всяко предложение трябва да отговаря на обявлението за отстъпка количествено и качествено.

Строги санкции за нарушителите

На нарушителите на разпоредбите, свързани с разпродажбите, ще бъде налагана глоба в размер на 0,5% от годишния оборот, и не по-малка от 5000 евро.

В случай че бъде наложена повторна глоба за същото нарушение в рамките на 5 години, глобата се увеличава на 3% от годишния оборот на фирмата.

По-конкретно, в случаите, когато отстъпките не са посочени точно или са заблуждаващи по отношение на посочения процент, цена или количество на предлаганите с отстъпка стоки, ще се налага глоба в размер на 1% от годишния оборот и не по-малка от 10 000 евро в зависимост от тежестта и честотата на нарушението.

Компетентен орган за налагането на глобите е Главният секретар на децентрализираната администрация.

Националната конфедерация на гръцката търговия припомня, че с член 19 от З. 3769/2009 бе премахната забраната за обявяване на промоции за срок от 30 дни преди разпродажбите, и това положение бе запазено и в новия закон 4177/2013. 

Следователно, според Конфедерацията, в този междинен период компаниите могат да обявяват промоции, които в съзнанието на потребителя действат като „предвестник” на периода с редовните разпродажби.

Разяснения за работата на магазините в неделя

И накрая, по въпроса дали първата неделя от периода на разпродажбите, когато магазините могат да отворят, ще бъде на 12 или на 19 януари, юридическият отдел на Националната конфедерация на гръцката търговия пояснява следното:

Според член 16, алинея 1, т. а от З. 4177/2013, работата на малките търговски обекти е разрешена:

«в първата неделя след началото на периодите по алинея 1, член 15 от настоящия закон».

По-конкретно в член 15, алинея 1 от З. 4177/2013 е посочено:

«Разрешена е продажбата на стоки или предлагането на услуги с намалени цени четири пъти в годината, както следва:

а) По време на редовните разпродажби

б) От втория понеделник на януари до края на февруари и

в) От втория понеделник на юли до края на август».

От тези разпоредби става ясно, че периодът на редовните зимни разпродажби за 2014 започва в понеделник, 13 януари, и свършва в петък, 28 февруари. Неделя, 12 януари, е извън този период, а първата неделя в рамките на периода е 19 януари. 

«Следователно, всички търговски обекти могат да отворят ако желаят без никакви ограничения, в неделя 19 януари», поясняват от Националната конфедерация на гръцката търговия.

 

 

 

Категории: разпродажби Национална конфедерация на гръцката търговия разяснения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus