Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

NBG, Eurobank, Алфа банк, Пощенската банка участват в buyback-а

07 Декември 2012 / 21:12:52  GRReporter
1735 прочитания

Националната банка на Гърция (NBG), Eurobank, Алфа банк, Пощенската банка (ТТ) и Атика банк заявиха участие в процеса, който гръцкото правителство инициира за обратното изкупуване на част от външния дълг. Това стана ясно след изтичане на срока, в който частните инвеститори трябваше да заявят участие и да дадат оферта за извършване на сделката.

Целта на правителството е да разтовари 20 милиарда евро от външния дълг, като изкупи държавни облигации на с номинална стойност 30 милиарда евро със заем от 10 милиарда евро от Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF).

Според телевизия Мега хедж фондовете, които са заявили участие в процеса държат гръцки държавни облигации с номинална стойност около 18 милиарда евро. По-рано през деня източници от финансовата система заявиха пред Ройтерс, че гръцките банки са готови, ако се наложи да участват на сто процента в обратното закупуване на дълга. Те държат общо публичен дълг с номинал 17 милиарда евро.

Засега неофициално процесът се оценява като успешен, но Агенцията за управление на външни дълг и финансовото министерство отказват да коментират участието на инвеститорите. Финансови анализатори оценяват, че обратното закупуване на част от дълга ще има успех. То дава изгодна оферта на инвеститорите, които са закупили облигациите на вторичния пазар на цена значително по-ниска от номиналната стойност.

Перспективите за развитието на гръцкия външен дълг в средносрочен план не са розови. Страната остава в рецесия, а бюджетният дефицит намалява с по-нисък темп от свиването на икономиката. В същото време международните институционални кредитори (главно страните от Европа) не са готови да приемат окастряне на дълга държан от официалния сектор. Не е изключено след година или две да последва ново преструктуриране на дълга, който отново да удари частните инвеститори. Това е риск, който чуждестранните кредитори не са готови да приемат и затова взимат каквото им дава гръцкото правителство.

Гръцките банки от друга страна нямат голям избор. Те трябва да подкрепят правителството в преструктурирането на дълга и в обратното закупуване на облигациите, за да получат финанси за своята рекапитализация. Въпреки, че финансовият министър Янис Стурнарас бе категоричен от самото начало, че участието в обратното изкупуване на дълга е напълно доброволно, той не се поколеба да заяви, че е също така патриотичен дълг на гърците този процес да успее.

Категории: ИкономикаПазари bond buyback Гърция преструктуриране външен дълг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus