Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Москва поставя условия за участие в гръцката приватизация

17 Септември 2013 / 15:09:15  GRReporter
1794 прочитания

Председателят на Руската дума Валентина Матвиенко отправи критики към Европейската комисия за използването на двоен аршин по отношение на гръцките приватизационни сделки. Матвиенко се намира на официално посещение в Атина по покана на гръцкия парламент.

Председателят на Руската дума, която е била посланик на Руската федерация в Атина и познава добре страната, отбеляза колко е странно, че според Европейската Комисия „Газпром“ ще има господстващо положение в Европа като продава 2,5 млрд.куб.м. природен газ в Гърция, при положение, че вече продава 30 млрд.куб.м. природен газ в Германия.

Матвиенко поиска една предварително съгласувана от Атина и Брюксел правна рамка, за да може „Газпром“ да участва отново в търга за приватизация на гръцката газова компания ДЕПА. Също така тя коментира, че RZD (руските железници) няма да се опитват да купят гръцката железопътна компания TRAINOSE, ако тази приватизационна сделка не включва и Солунското пристанище.

Двойният  аршин на Европейския съюз

По-конкретно Валентина Матвиенко окачестви като странен факта, че докато всички страни в Европейския съюз развиват отношения с „Газпром“, а Германия внася 30 млрд.куб.м. природен газ от Русия, в Брюксел говорят за господстващо положение поради вероятността компанията да започне бизнес в Гърция, която внася само 2,5 млрд.куб.м.

Както подчерта тя Гърция е суверенна държава, която има право да сключва взаимно изгодните договори, които са й нужни. «Тук виждаме, че се прилага двоен аршин. В единия случай нямат нищо против, а в случая с Гърция имат», каза Матвиенко.

Освен това председателят на Руската дума отбеляза, че „Газпром“ е проявила интерес към гръцката газова компания ДЕПА, но условията на търга са били неприемливи,       и отправи призив да бъде изработен нов юридически текст за приватизацията на компанията, одобрен предварително от Европейската комисия и Атина.

Ако условията отговарят на изискванията за справедлив, международен и прозрачен търг, „Газпром“ ще участва отново в него.

«Трябва да се вземат предвид становищата и тревогите на компаниите, които участват в международния търг», добави Матвиенко, и подчерта, че желанието на Москва е Гърция да вземе подходящите решения и когато всичко бъде договорено, останалите преговори да останат в ръцете на гръцкото правителство.

«Има страни, които си сътрудничат с „Газпром“ и с други компании, и се питаме защо и Гърция да няма такова сътрудничество с тези компании», отбеляза Матвиенко, макар че избягна да вземе отношение по въпроса дали върху Гърция е упражняван международен натиск.

Председателят на Руската дума отбеляза, че Москва не иска специални привилегии или особено отношение, а равни условия, и добави, че „Газпром“ присъства от 17 години на гръцкия пазар и има намерение да осъществи редица инвестиции в страната.

Според Матвиенко, „Газпром“ се интересува от участие в газопровода Южен поток, който ще доведе до намаляване на цените, както и от изграждане на топлоелектрически централи на природен газ, което ще даде възможност за експорт и намаление на сметките за отопление.

Валентина Матвиенко отбеляза също така, че въз основа на писмото, с което неотдавна гръцкият премиер Андонис Самарас поиска от руския президент Владимир Путин намаляване на цените на природния газ, вече са осъществени два кръга от преговори и в края на септември предстои да започне трети. Както посочи тя, желанието на Москва е да бъде продължен договорът за доставка на природен газ и след 2016.

TRAINOSE без Солунското пристанище няма смисъл

Председателят на Руската дума потвърди интереса на руската железопътна компания RZD към TRAINOSE – поканата за заявяване на интерес изтича днес – но подчерта, че инвестицията няма да има смисъл, ако не е придружена от Солунското пристанище. «RZD е подала своите предложения», заяви Валентина Матвиенко и добави, че «RZD е най-голямата железопътна компания в света».

Както посочи тя частичната приватизация на TRAINOSE сама по себе си не може да предизвика сериозен инвестиционен интерес за «една толкова мащабна инвестиция». «Предложението на руските железници се разглежда в рамките на един по-сериозен инвестиционен пакет», добави Матвиенко и подчерта, че това включва модернизация на инфраструктурата и създаването на надеждна мрежа.

По-конкретно руският план предвижда комбиниран транспорт в комплекс от пристанищна и железопътна инфраструктура, и включва Солунското пристанище, така че от една страна Гърция да стане транспортен възел с логистична инфраструктура, а от друга страна TRAINOSE да развива дейност в цяла Европа. Разбира се, Матвиенко признава, че е право на Гърция да разглежда самостоятелно тази приватизация, но допълни, че подобно решение не би довело до реализирането на толкова широкомащабна инвестиционна програма, подходяща за размерите на руската железопътна компания, а от икономическа и техническа гледна точка би имала нулева стойност и значение.

Опити за премахване на визите

Категории: председател Руска дума Валентина Матвиенко гръцка приватизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus