Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Морският туризъм предизвика буря

11 Януари 2014 / 14:01:32  GRReporter
888 прочитания

От няколко дни законопроектът  „Туристически кораби и други разпоредби”  на Министерството на корабоплаването, отнасящ се до туристическите плавателни съдове заседна в консултациите между съотговорните министерства. Законопректът предизвика реакциите на моряшките синдикати.

Законопроектът беше подложен на консултации, беше преработен доста пъти и винаги когато достигне на прага на парламента, нещо се появява и го задържа в чекмеджетата на министерските бюра. Не са малко онези в Пирея, които го характеризират като „преследван”.

„Замръзна” в Атина

Според информациите в настоящия етап процедурата по събиране на подписи от съотговорните министри е замразена в офиса на министъра на туризма Олга Кефалояни, която е изразила несъгласието си по определени въпроси.

Източници от Министерството на корабоплаването отбелязват, че предложението на министъра на корабоплаването Милтиадис Варвициотис е било да има широк диалог с различните сектори и фактори, както и с компетентните министри, преди законопроектът да стигне в парламента. Варвициотис смята, че законопроектът може да донесе пари на страната и да създаде работни места в един труден период.

Въпроси обаче предизвика фактът, че министърът на туризма на представянето на приоритетите си в рамките на гръцкото председателство на ЕС говори главно за морския туризъм, който обаче се ръководи съвместно с Министерството на корабоплаването и Егейско море.

Както се говори във въведението на изложението на Министерството на туризма, „гръцкото председателство в сектора на туризма ще се занимава с интегрираното управление на морския и крайбрежния туризъм. Тази категория има значително въздействие върху националните икономики на много държави-членки ... Приносът на морската туристическа индустрия за икономическия растеж и реалната икономика на ЕС е изключително важен, носейки годишно 38 млрд. евро и 327 000 преки и непреки работни места”.

В същото изложение се отбелязва „Традиционно Гърция с втората по дължина брегова ивица в ЕС отдава особено значение на морския и крайбрежния туризъм.  Интегрираната морска политика на ЕС е ключова хоризонтална политика за гръцкото председателство”.

Миналогодишните торпили

Това не е първият път, когато се случва подобен проблем. Припомня се, че и миналата година през май предшественикът на министъра на корабоплаването  Костис Мусурлис беше атакуван за разпоредби  на същия законопроект, и една от атаките идваше отново от Министерството на туризма.

Тогава в информация по въпросите на морския туризъм, по повод на втория  форум Posidonia Sea Tourism Forum  се изразяваше пълно несъгласие по въпросите за акостирането и престоя  на туристическите плавателни съдове.

Характерен е този откъс от изложението: „С участието на съотговорните министерства обаче както и на всички, занимаващи се с яхтинг, вярваме, че е възможно директно да се въведе напълно нова и модерна рамка за развитието му. Досегашните опити не помогнаха в тази насока” .

Отбелязва се, че в законопроекта отсъстват разпоредби за края на престоя на туристическите съдове, за които е решено да бъдат включени е отделен законопроект на министерството на финансите.

Категории: морски туризъм конфликти Министерство на корабоплаването Министерство на туризма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus