Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Morgan Stanley предвижда, че Гърция ще остане за дълго в прегръдката на тройката

09 Ноември 2010 / 12:11:25  GRReporter
1130 прочитания

Гърция ще остане за повече от 3 години под надзора на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. Това предвижда докладът на Morgan Stanley, в който се оценява, че удължаването на периода на финансовата подкрепа намалява риска от задълбочаване на кризата. Също така гарантира, че дългът на Гърция ще бъде погасен, без да има заплаха от фалит на страна-член на еврозоната.

Анализаторите на Morgan Stanley оценяват, че успехът или провалът на европейските икономики е пряко свързан с това, доколко те могат да контролират разходите си. „Ако правителствата на Гърция и Ирландия трябваше да се разплащат с международните пазари при настоящите нива на възвращаемост е малко вероятно да стабилизират външните си дългове,” се казва в доклада. Финансистите отчитат, че в случая на Гърция, страната трябва да има първични бюджетни излишъци от порядъка на 14% от БВП, за да се справи сама – сценарий, който в сегашната икономическа ситуация е неизпълним. Заключението на Morgan Stanley е, че и други страни ще се възползват от програмата за финансова стабилност, образувана в еврозоната с помощта на Международния валутен фонд, за да си осигурят ликвидни средства. Тази перспектива предполага, че подкрепата на надзорната тройка в страната ще е в дългосрочен план, а не само за следващите три години.

В същото време в Гърция продължава подготовката за приемането на третия транш от помощта от 110 милиарда евро. В края на ноември страната трябва да получи поредните девет милиарда евро, които ще осигурят изплащането на пенсии и заплати в държавния сектор, както и ще покрият една голяма част от оперативните разходи на централното управление. Тази седмица на посещение в Атина са  членове на мисията на МВФ, ЕЦБ и ЕК, които подготвят заедно с гръцката администрация крайния вариант на бюджет 2011.

В Гърция пристигнаха и представители на рейтинговата агенция Fitch. Те ще посетят Министерството на финансите, Банката на Гърция и Сметната палата, за да определят каква ще бъде следващата им оценка от развитието на икономиката на средиземноморската държава. Fitch бяха първите, които сложиха Гърция в категорията „junk” (ВВВ-) и от това им посещение зависи дали страната ще излезе от тази категория. Лидерът на мисията на рейтинговата агенция в страната Крис Прайс е на мнение, че най-големите проблеми са свързани с разходите на държавния сектор, транспорта и здравната система. Той завява, че ако отклоненията в програмата за намаляване на бюджетния дефицит са с 0,1%-0,2% от заложените в Меморандума за финансова помощ, няма да повлияе негативно на оценката.

В началото на следващата седмица в гръцката столица ще пристигнат и лидерите на мисията Пол Томсън (МВФ), Сервас Деруз (ЕК) и Клаус Мазух (ЕЦБ), които на 15 ноември ще се запознаят с последните данни от процесите по консолидиране на местните финанси (включително и дефицита за 2009 година). Три дни по-късно гръцкото правителство ще обяви и окончателния финансов план за следващата година.

Преди този момент остават да се изготви програмата за действие, която трябва да реши текущите проблеми на местната икономика. Резултатите до октомври включително са, че Гърция изостава в събирането на приходи от данъци. До момента в държавната хазна са събрани с около два милиарда евро по-малко от предвидените приходи, което прави изпълнението на задълженията по Меморандума за финансова помощ още по-трудно. За една седмица държавното управление, заедно с надзорната мисията на тройката трябва да намерят начин, тази празнина да се запълни до края на декември 2010 година. Решения трябва да се намерят и за щекотливите теми с увеличаването на ДДС, изравняването на акциза на горивото за отопление с това за транспорт, намаляването на заплатите в държавния сектор, както и по-нататъшната либерализация на пазара и затворените професии. Успоредно предстоят една серия от приватизации на държавни предприятия, които трябва да освободят бюджета от губещи бизнеси.

Всички тези теми ще срещнат неизбежно социален отпор, но прилагането им е част от плана за оздравяването на гръцката икономика и не търпят отлагане. До година Министерството на финансите ще се заеме и с реформата в данъчните управления, които трябва да подобрят дейността си както в административен план, така и в по-успешното противодействие на ширещата се данъчна корупция. В последния доклад на тройката се отбелязва, че гръцкото правителство е направило малко за усвояване на данъчните измами и несъбраните плащания. Като първа стъпка управлението на Георгиос Папандреу реши да въведе данъчната амнистия за периода 2001-2009 година, като по-този начин затвори една страница от миналото и да акумулира до края на 2011 около1,6 милиарда евро. Опасението на специалистите обаче е, че ако не се прибегне до незабавно реформиране на дейността на данъчните служби, данъчната амнистия ще остане циклично единственото решение на проблемите със събираемостта на приходи от данъци.

Категории: ИкономикаПазари Morgan Stanley тройка мисия МВФ ЕЦБ ЕК външен дълг бюджет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus