Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Moody's отново понижи кредитния рейтинг на Гърция

22 Април 2010 / 21:04:46  GRReporter
2050 прочитания

Оценителната агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на Гърция от А3 на А2, като оставя отворена възможността за по-нататъшно понижение. В доклада на Moody's се пояснява, че спадът на оценката е резултат от високата степен на риск, която носи евентуалното преоценяване на външния дълг към по-високи от настоящите нива. Финансовите анализатори подчертават, че кредитният рейтинг няма да може да се задържи на А3, ако правителството на Георгиос Папандреу не възвърне обратно доверието на международните пазари. В доклада се подчертава, че макроикономическите условия в страната правят още по-трудно изпълнението на целите поставени в програмата за Стабилност и развитие.

В същото време Атинската борса претърпя поредния рекорден срив и затвори с 3,91% спад. Spread-показателите по десет годишните гръцки държавни облигации стигнаха страховитите 600 базисни пункта, което означава, че лихвата по тях се оформя около 8,8%. Застраховките CDS заковаха на 565 базисни пункта, което е с около 200 пункта по-високо от CDS на Ирак . Специалисти коментират, че международните пазари реагираха безмилостно на новината за преоценяването на стойността на гръцкия държавен дефицит.

В началото на 2010 година правителството установи стойността на публичния дефицит на 12,7%. Тази стойност бе залегнала като база за изграждането на целите на Програмата за стабилност и развитие, както и за коректното изпълнени на бюджетните цели за тази година. Слуховете от преди няколко седмици за преоценка на дефицита станаха реалност и Eurostat обяви, че неговата реална стойност е 13,6%, а външният дълг на Гърция се преобразува на 115,1% от БВП.

От министерството на финансите съобщиха, че целите на правителството остават намаляването на държавния дефицит с 4% и увериха, че няма да въвеждат нови извънредни икономически мерки до края на годината. Това обаче не важи за 2011 и 2012 година. Комисарят по икономическите въпроси на Европейския съюз Оли Рен подчерта в писмения си доклад, че Гърция трябва да ускори незабавно планираните структурни реформи и да обмисли плана за допълнителни икономически мерки в следващите две години.

Категории: ИкономикаПазариКриза кредитен рейтинг атинска борса
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus