Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Moody’s може да намали кредитния рейтинг на Гърция

17 Декември 2010 / 09:12:24  GRReporter
1038 прочитания

Moody’s, една от трите най-влиятелни международни агенции за кредитен рейтинг заедно със Standard&Poor’s и Fitch обяви, че е възможно да понижи кредитния рейтинг на Гърция Ва, тъй като съществува голяма несигурност дали страната е в състояние да обслужва дълга си, а в приходите в бюджета за 2010 се наблюдава голямо забавяне в приходната част. Агенцията смята, че ако не успее да се върне на международните пазари, Гърция ще е принудена да поиска допълнителна помощ и неяснотата около нейния размер и условията, при които ще бъде отпусната е още една причина за решението на Moody’s.
    “Наблюденията ни ще се съсредоточат около ръста на номиналния БВП и стабилността на обществените финанси, които ще се отразят на динамиката на дълга на страната в следващите години”, се казва в официалното съобщение на Агенцията. Тя все пак признава, че се наблюдава голям прогрес в затягането на дисциплината в обществените финанси на Гърция. Преди две седмици и Standard&Poor’s обяви, че обсъжда понижението на кредитния рейтинг на Гърция ВВ+, ако се окаже, че Европейският механизъм за финансова стабилност фаворизира държавните институции, които притежават гръцки ценни книжа пред частните. Агенцията уточни, че решението за понижението на кредитния рейтинг на Гърция ще се вземе в рамките на следващите три месеца.
    Гръцкият външен дълг продължава да вълнува икономическите умуве в цял свят. Преди няколко седмици Financial Times излезе с прогнозата, че през втората половина на 2011 Гърция ще преструктурира дълга си. Преди няколко дни Economist Intelligence Unit бе още по-конкретен като предвиди 35-процентен haircut на гръцкия дълг през 2012 година. Негативни очаквания по темата направи и американската CitiGroup.  
    Несъгласие с тези прогнози направи гръцкият министър на финансите Георгиос Папаконстантину. В централните новини на телевизия Мега той се ангажира, че през 2012 година Гърция ще се върне към положителен икономически ръст и през 2015-2016 година ще е в състояние самостоятелно да се издължава към кредиторите си. “Правили сме го и в миналото, няма причина да не го направим пак”, бе единственият аргумент на министъра в подкрепа на оптимистичната му прогноза.

Категории: кредитен рейтинг икономическа криза разсрочване на външния дълг кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus