Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Moody’s: Гръцката икономика е заплашена от „бавна смърт”

13 Януари 2010 / 20:01:11  GRReporter
1872 прочитания

Гръцката икономика е заплашена от „бавна смърт”, отбелязва международната агенция за кредитен рейтинг Moody’s. Според финансовите анализатори  правителството на ПАСОК трябва да започне да отделя по-голяма част от националното богатство на страната за погасяване на натрупания през годините външен дълг, в период когато кредиторите искат по-високи лихви за отпускане на нови средства. Финансовите специалисти предвещават, че за да си гарантират стабилни приходи, гръцките управници най-вероятно ще прибягнат до системно повишаване на данъците. Това от своя страна ще доведе до влошаване на инвестиционния климат в страната и изтегляне на капитали от местния пазар или с други думи „бавна смърт на гръцката икономика”.

В доклад за състоянието на държавния дефицит в страните от еврозоната специалистите от Moody’s казват, че Гърция и Португалия не са успели да задържат конкурентоспособността си по време на криза. Специално за Гърция финансовите анализатори подчертават, че понижаването на кредитния рейтинг на А2 през декември 2009 година е отражение на недоверието на международните пазари в способността на социалистическото правителство да „оздрави” местната икономика. Докладът отбелязва, че Португалия има повече време за подобряване на макроикономическия климат в страната, което дава основание и за по-добрата кредитна оценка - АА2. Гърция от друга страна трябва да побърза с въвеждането на решителни и ефективни мерки за промяна  във финансовата политика, поради драстичния срив на публичните финанси през последните месеци.

След оповестяването на доклада на международната агенция за кредитен рейтинг Moody’s неизбежно последва и срив на Атинската борса. Запознати коментират, че с доклада за „бавната смърт” следващата стъпка, която гръцкото правителство може да очаква е поредното понижаване на кредитния рейтинг на страната в най-скоро време.

Категории: ПазариИкономикаКредитен рейтинг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus