Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Многонационалните компании се оттеглят от Гърция

02 Юли 2010 / 11:07:59  GRReporter
1827 прочитания

Икономическата нестабилност, намаленото търсене на пазара и честопроменящите се данъци са основните причини за изтеглянето на много големи международни корпорации от Гърция. Както изглежда тенденцията за намалени продажби и по-ниски печалби ще продължи поне още три години, докато трае меморандумът на гръцката държава с тройката на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. И докато малките местни предприятия в страната се борят със зъби и нокти за оцеляването си, то тази перспектива не се харесва на централните администрации на големите компании. Много от тях все по-често разглеждат възможността за изтегляне на централите си в друга държава, с по-добро благоразположение към бизнес инициативите.

Такъв е случаят с дъщерната фирма на тютюневия гигант Philip Morris International „Папастратос”, който разглежда вестник Имерисия. Той съобщава, че управителния съвет на дружеството разглежда дори възможността предприятието да бъде изтеглено от страната поради промяната в условията на вътрешния пазар. „Трябва да защитим интересите на нашите акционери, които ни повериха тази фирма-диамант,” заявява изпълнителният директор на „Папастратос” Христос Цокалис. Компанията в Гърция има 800 служители и над 40 хиляди клиенти. Бизнесменът казва, че извънредните икономически мерки и честите промени в данъчното законодателство са оставили своя отпечатък върху продажбите на компанията тази година. Според Цокалис  цигарите с марка Philip Morris са отбелязали значителен спад в продажбите за първите четири месеца на 2010 в сравнение със същия период от миналата година.

Компанията „Папастратос” е декларирала 317 милиона евро печалба преди данъци за 2008 година, от които 6,59 милиона евро са отишли в държавата като извънреден данък за този период, освен дължимият корпоративен данък. За 2009 година този извънреден данък на все още печелившото предприятие ще струва около 9,3 милиона евро. В новите икономически условия компанията няма да има никаква възможност да достигне нивата на печалба от минали години, нито да предостави желаните приходи от данъци познати от предишния периоди.

Несигурност е основният лайтмотив, който всеки бизнесмен иска да избегне. В условията на постоянно променящи се данъчни правила, Гърция вече е не само неатрактивна за нови инвеститори, но дори високорискова старите такива. Само за половин година акцизите и ДДС се повишиха на два пъти.

Гръцкото издание capital.gr отбелязва, че завишените преки и косвени данъци са довели до многократно увеличение на цените за краен потребител. Неизбежен резултат от това е големият спад в потреблението.  Свитото търсене от своя страна води и до грандиозно намаление на приходите от непреки данъци в държавния джоб. Само приходите от акциза върху тютюневите изделия са спаднали с около един милиард евро за първите пет месеца на 2010 в сравнение със същия период на 2009 година.

„Предприятията се нуждаят от стабилен данъчен режим в дългосрочен план, за да могат да помогнат за икономическия ръст на страната,” заяви Джордж Дейвид, президент на Coca-Cola 3Ε в Гърция на общото събрание на корпорацията миналата седмица. Той също споделя тревогите на редица предприемачи в страна, че несигурността в икономическата обстановка ще доведе до пълна загуба на доверие и оттегляне на решаващи инвеститори. Джордж Дейвид подчертава,че е необходимо да се промени структурата на гръцката икономика. Наложителни са реформите в държавната администрация, законодателната рамка, както и освобождаването на затворените професии. Когато Гърция въведе тези промени ще може да представи едно ново лице на международните пазари и да развие конкурентноспособна и здрава икономика.  

Гърция винаги е привличала интереса на чуждестранните многонационални компании, които я използват като трамплин за експанзия на пазара в Югоизточна Европа. В същото време макроикономическата картина в страните като България и Румъния коренно се промени за последните 20 години и все повече компании предпочитат да разгледат новите възможности, които дават младите пазари. След последната данъчна реформа в Гърция бе приложено прогресивното данъчно облагане, в което колкото повече пари изкарваш, толкова по-голям данък плащаш. Освен това от миналата година бе въведен и извънредният данък печалба за дружества с оборот над 5 милиона евро, който добавя допълнителна тежест върху разходите на печелившите фирми в страната. Като се вземе в предвид и постоянните промени в гръцкото данъчно законодателство като цяло, установеният в България от дълго време плосък данък от 10% за корпорации и физически лица прави страната ни много по-атрактивна за чуждестранните инвеститорите.

Категории: ИкономикаПазариДанъци Корпорации многонационални фирми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus