Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мними жертви на обири и палежи изнудват застрахователите за обезщетения

15 Април 2013 / 15:04:24  GRReporter
1108 прочитания

Фалшивите оплаквания за извършени престъпления са нараснали с 30 на сто през последната година. Според полицията това се дължи на икономическата криза в страната. “Някои инсценират палежи и кражби в домовете, магазините или на колите си. Други се сработват с престъпници или други безскрупулни персони, за да даде правдоподобност на несъществуващи инциденти. Целта на всички тях в да се домогнат до обезщетенията на застрахователните компании или до каквото и да е друга компенсация”, твърди в изявление за вестник То вима високопоставен полицейски представител.

Най-често измамниците алармират за палеж или кражба на джипове и други луксозни автомобили. Според следователите “техните собственици ги крият под брезенти в горски райони, в публични паркинги или приятелски къщи и след това подават жалби, че са откраднати. Много от тях се свързват със служители в малки автосервизи, за да установят контакт с хора, които се наемат да скрият, продадат или изгорят скъпите коли. В случай на палеж обезщетението се изплаща от застрахователите веднага, а при обир се осъществява след три месеца. Наскоро в Аспропиргос открихме един изгорял джип на стойност 70 000 евро, чийто собственик бе алармирал, че е бил откраднат. От разследването стана ясно, че самият той първо продал касетофона, електронния мозък и седалките на джипа, след което „възложил” на трима души да го подпалят. Установихме какво е направил след продължително преследване и със съдействието на детектив”. Те твърдят, че много от откраднатите коли биват продавани в съседни на Гърция държави след уговорка с техните собственици.

Показателен е случаят с една 50-годишна жена. В рамките на много кратък период от време тя заявила, че са й били откраднати пет автомобила, с които се сдобила постепенно. „Винаги дава убедителни данни за това къде се е намирала колата и как са я откраднали. Въпреки че очевидно става дума за измама действията на нейните сътрудници са решаващи и е много трудно да се докаже, че жената е инсценирала събитията”, разказват полицаите.

Според тях кризата е причината, поради която собствениците на автомобили, на които са били предизвикани сериозни щети да заявяват, че колите им са били откраднати. Целта е да получат обезщетение за кражба, тъй като такива не се предвиждат за щети, предизвикани от удар в колона или пропадане в канавка.

Следователите дори са установили, че в някои случаи те имат съдействие от страна на техни познати пътни полицаи. Собствениците използват фалшивите актове, за да докажат, че ударените на много места коли преди кражбата са били в чудесно състояние.

Скок бележат и случаите на „необясними” пожари в търговски обекти. Такъв бе случаят с пожар в ресторант в туристическия квартал Псири в центъра на Атина преди година. Първоначалните предположения са били, че става дума за палеж, предизвикан от престъпници.

В хода на следствието обаче се оказало, че по време на подпалването в часовете след полунощ всички врати на ресторанта били отключени. В допълнение станало ясно, че няколко дни по-рано застрахователната компания информирала собствениците, че няма да обнови застраховката за случаите на пожар, заради неправилното функциониране на заведението. Така огнените езици изпреварили промяната в застрахователния договор.

По подобен начин се развили събитията и след пожар в голяма компания, който в началото бил определен като „случаен инцидент”. След това обаче станало ясно, че преди пожара неизвестни лица влезли в обекта и поставили напоени с бензин кълчища на определени места.

Под съмнения са поставени и жалби за кражби и обири на жилища. „В някои случаи оплакванията са много неточни, а в други жертвите увеличават неимоверно списъка на откраднатите вещи. Някакви хора бяха заявили, че са им откраднали домашна апаратура, но в последствие се оказа, че са им задигнали само парична сума между 300 и 500 евро. Нещата стават по-сложни, когато обирите стават в мазета на жилищни блокове. Повечето от жертвите заявяват каквото им дойде. Собственик на апартамент в центъра на Атина бе заявил, че обирджиите са задигнали от мазето му седем тона зехтин и искаше обезщетение за тях”, разказват разследващите служби.

Категории: Криминална хроника обири палежи жертви обезщетения застрахователни компании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus