Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Младежите клонят към СИРИЗА, Нова Демокрация се опира на евро-ориентацията

06 Юни 2012 / 16:06:11  GRReporter
1468 прочитания

Предизборният период в Гърция навлезе в крайната права и по закон в последните две седмици е забранено да се оповестяват резултатите от социологическите проучвания. Последният анализ на обществената нагласа за резултата от изборите на Kappa Research от петък вечер сочи, че Нова Демокрация води с 25% от избирателския вот. Следва СИРИЗА с малка разлика, като радикално левите изглеждат главен избор на младите хора. Във възрастовата група до 35 години в района на Атика СИРИЗА събира около 30%, а Нова Демокрация около 26%. ПАСОК разчита само на твърдия си електорат и не може да надскочи границата от 13%.

По-неясни изглеждат нещата при Независимите гърци, Гръцката комунистическа партия (ККЕ) и Златна зора, при които не е ясно как ще се подредят картите. Мътна е картината и по отношение на процентите, които се очаква да получи Демократичната Левица на Фотис Кувелис. Някои социологически  проучвания сочеха, че на изборите на 17 юни тя ще отбележи сериозен скок, докато други отразиха точно обратното.

По всичко личи, че от партиите, които останаха извън парламента на изборите на шести май шанс да спечели има либералният алианс на Драси с Пресъздай Гърция. Последните проучвания сочат, че ЛАОС, Зелените еколози и останалите по-малки партии пак няма да могат да прескочат трипроцентовата бариера и ще останат извън Народното събрание. Местните политически анализатори казват, че гражданите не трябва да се доверяват сляпо на социологическите проучвания, защото на последните избори те се оказаха доста по-различни от резултатите след преброяването на вота. “Политическата сцена остава все още доста неясна и един голям процент от гласоподавателите все още не са решили с каква бюлетина ще гласуват”, казват анализатори пред вестник Вима. Те констатират, че на идните избори гражданите имат три основни дилеми: 1. Оставане в рамките на еврото или връщане към драхмата; 2. Анулиране или прилагане на Меморандума за финансова помощ и мерките, които той носи със себе си; 3. Правителство оглавено от СИРИЗА или от Нова Демокрация.

Позицията, която нерешените избиратели ще вземат по тези три основни проблема, ще определи и техния вот след десет дни. Дебатът насрочен за 11 юни между Андонис Самарас и Алексис Ципрас ще даде последен шанс на една от двете политически концепции да завземе вота на нерешените, казват политолози. След него везните ще натежат в една от двете основни посоки, което ще даде значителна преднина или на СИРИЗА, или на Нова Демокрация. Това може ще намали до минимум нуждата от създаване на широка коалиция и тогава на политическата сцена ще се измери и тежестта на по-малките партии. Ако една от трите второстепенни сили (ПАСОК, Демократичната Левица и Независимите гърци) надскочи 7%, тя може да стане основен коалиционен партньор на водещата партия и Гърция най-сетне да се сдобие с правителство. Истински проблем ще се появи, ако вероятния коалиционен партньор има по-малко от 6,5%. Тогава Гърция може да изпадне в безизходица подобна на тази от май месец което този път може да се окаже фатално за страната.

Категории: Политика СИРИЗА Нова Демокрация евро драхми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus