Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Министерството на флота развива 1000 пристанищни проекта в цяла Гърция

06 Април 2014 / 11:04:56  GRReporter
695 прочитания

На 1 милиард евро възлиза стойността на 1000 пристанищни проекти, които в момента се развиват в цяла Гърция, отбеляза министърът на флота Милтиадис Варвициотис в рамките на дискусия за островите във Фондация Евгениду.

Варвициотис говори за новия закон за морските съдове за развлечение, за който отбеляза „Целта ни е да напълним моретата ни с гръцки знамена и да привлечен повече съдове от Европа и други страни при нас. Да се създадат работни места и да се стимулират островите ни”.

Що се отнася до корабоплаването, той анализира всички действия, предприети от министерството, като се фокусира върху намаляване на оперативните разходи чрез използването за втечнен природен газ на каботажа при корабите, преструктурирането на фериботната мрежа, оценявайки полезността на всички субсидирани линии, които се обслужват, чрез възлагане на поръчка и засягат малка част от населението.

От своя страна заместник-министърът на транспорта Михалис Пападопулос говори специално за водните летища, и както посочи „Посланията, които получаваме, са обнадеждаващи и скоро ще бъдат издадени първите три разрешения за водни летища в Корфу, Волос и Лаврио”, и отбелязва, че интересът се засилва: Корфу, Пакси и островите Диапонтии , Ираклио, Закинтос, Патра, Лефкада, Милос, Скирос, Крит, Вегоритида, Скиатос, Катерини, Солун и Халкидики са само някои от най-заинтересуваните райони.

Той отбеляза и че министерството ще положи усилия за развитието на достъпа до интернет в извънградските райони, а напредва и развитието на национална мрежа с места за достъп до wi-fi, така че гражданите и туристите да имат достъп до мрежата.

Еврокомисарят Матия Даманаки заяви, че географското разпределение и разстоянието на повечето острови на центъра създава условия за зависимост и изолация на различни нива, като посочи един от основните аспекти на проблема за икономическия зависимост, който засяга взаимосвързаността на островите. Даманаки акцентира върху инициативите, предприети от Европейската комисия в областта на морския туризъм и „режима за държавна помощ по отношение на инвестициите в сектора на енергетиката и околната среда на островите, стратегията за Синьо развитие и Европейската рамка за подкрепа”.

Тя обаче критикува усвояването на фондовете по островите, тъй като според нея усвояването им за най-малките и отдалечени острови на южната част на Егейско море достига само до 50%. Едновременно с това Даманаки подчерта, че стратегическото направление на фондовете се е променило и има тематична концентрация на дейности, която ще засегне иновациите, информационните технологии и икономиката с ниски въглеродни емисии.

Председателят на Фондация Евгениду Леонидас Димитриадис-Евгенидис отбеляза, че главна роля в опитите за излизане на страната от икономическата криза ще игра правилната политика, както на европейско, така и на национално ниво, по въпросите за островите. Евгенидис обяви, че фондацията ще започне проучване по въпросите свързани с островите, с акцент върху първичния сектор, целта на което ще е, както каза той, „да допринесе за съвместните усилия с Министерството на образованието във формирането на образователни инициативи, особено в средното образование”. Той обяви и решението на фондацията  да помогне за поправянето на щетите, претърпени от земетресението в Кефалония

Произведения на изкуството

Председателят на Традиционните съдове Никос Кавалиерос отбеляза, че ако правителството можеше да разбере огромната работа, която извършва традиционното гръцко корабостроително изкуство за туризма, за икономиката и за островите на страната, би пристъпило към спасяването и поддържането на традиционните морски съдове. Той добави, че традиционните гръцки дървени кораби са уникални гръцки произведения на изкуството.

 

Категории: острови Милтиадис Варвициотис Мария Даманаки транспортна мрежа водни летища
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus