Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Министерство на финансите: Разглеждаме всички възможности за реформа на банковата система

23 Юли 2010 / 13:07:13  Виктория Миндова
1168 прочитания

Приватизационната програма на правителството взима конкретна форма след създаването на междуведомствената комисия, която определи държавните предприятия за продан. Разглеждат се всички възможни сценарии за реформа на банковата система в страната, така че да се оформи една стабилна база на финансовите институции в страната. Правителството все още е в преговори с трите финансови консултанти, които ще помогнат за изграждането на приватизационната стратегия и ще извършат оценката на държавните предприятия за продан (банки, публични дружества, летища и пристанища). Министърът на финансите Георгиос Папаконстантину обяви, че иманата на консултантските фирми ще станат известни след около седмица, когато бъдат подписани договорите за сътрудничество.

В същото време централното управление на Пиреос банк, която заяви интерес миналата седмица да закупят държавните Земеделска и Пощенска банка, обявиха Goldman Sachs за финансови съветник по сделката. Независимо, че резултатите от стрес теста на 91 европейски банки ще излезе след седем вечерта (гръцко време), икономическите анализатори от гръцкия вестни Катемерини предричат, че Земеделската банка AТЕbank няма да премине изпитанието и най-вероятно ще е от първите дружества, предложени за продан. Общо шест гръцки банки са подложени на теста за това как биха се справили с финансовия натиск на икономическата криза в страната, като според публикации в гръцката преса две от тях са на ръба да го издържат. Мнението на икономистите от CNN обаче е, че на гръцките банки им липсват около 8,6 милиарда евро, за да могат да преминат трудния икономически период в близко бъдеще.

Междуведомствената комисия трябва да избере правни и финансови съветници, които ще проучат и изготвят стратегическия план за реформата на банковата система в страната, както и ще спомогнат за разширяването на законодателната рамка за извършване на планираните приватизации. Държавните дружества, които ще бъдат предложени за продан освен Земеделска и Пощенска банка са водно-разпределителните предприятия в страната ЕИДАП, държавната компания за хазартни ОПАП, деветте гръцки казина, които са публична собственост, както и атинското летище „Елеферос Венизелос” и десетте пристанища в Гърция.

На ниво министерства в комисията влизат министърът на финансите Георгиос Папаконстантину, министърът на икономиката, развитието и търговския флот Лука Кацели, министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени Тина Бирбили, министърът на транспорта и инфраструктурата Димитрис Репас, както и министърът на туризма и културата Павлос Героланос.

От Министерството на финансите обявиха, че се подготвя втора междуведомствена комисия на ниво главен секретарят по въпросите на оползотворяването на публичната недвижима собственост. Тя ще бъде подробно описана и оценена, а след това правителството ще реши кои  имоти ще бъдат продадени или отдадени под наем.

Категории: ИкономикаПазариКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus