Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Минималната работна заплата в Гърция продължава да е сред високите в ЕС

18 Февруари 2013 / 13:02:26  GRReporter
4773 прочитания

След поредица от намаления и промени в трудовото законодателство минималната работна заплата в Гърция остава висока в сравнение със средно приетото в страните от Европейския съюз. Това кратко заключение, направено от главния секретар към министерството на финансите Георгиос Мергос предизвика поредица от вълнения, които вече обичайно за Гърция завършиха със сблъсъци с полицията и сълзотворен газ.

Сравнението на минималната работна заплата в 20 страни от Европейския съюз показа, че Гърция се намира някъде по средата на скалата между най-богатите и най-бедните страни на Стария континент. Една от най-високите минимални работни заплати ще открием в Люксембург (1801 евро), Ирландия (1462 евро), Холандия (1447 евро) и Белгия (1444 евро). Най-ниските възнаграждения на месец получават в България (138 евро), Румъния (162 евро) и Литва (232 евро).

Според данните на Eurostat за периода след февруари 2012 минималната брутна работна заплата на месец в Гърция е 684 евро. След допълнителни поправки минималната работна заплата за граждани над 25-годишна възраст стана 586 евро, а за младежи до 25 години – 510 евро.

От миналата седмица без защитата на браншовите трудови договори са и 42 професии в областта на производството, преработвателната промишленост и търговията. Икономисти към синдикалните организации предвиждат, че това ще доведе до нови намаления във възнагражденията на работещите. Изразяват притеснения, че ще се срине напълно не само покупателната сила на 600 хиляди граждани, което ще задълбочи продължаващата рецесия, но и ще допринесе допълнително за масовото обедняване в страната.

Според последните публикувани данни на Организацията за надзор на труда заплатите на 412 хиляди души са били намалени през 2012. 756 предприятия са намалили средно заплатите на малко над 90 хиляди служители със средно 19%. Те са подписали индивидуални трудови договори, вместо колективни, в които двете страни са се договорили доброволно за нивото на съкращенията. На същия принцип колективните или браншовите договори са били заменени с индивидуални в 68 хиляди предприятия, като са наложени намаления от средно 22,1%. Те засягат над 245 хиляди служители.

В периода на нарастваща безработица 44% от новите назначения засягат почасова заетост, докато работата “на черно” вече е извън контрол, отбелязват от надзорния орган. През миналата година са били проверени малко над 19 хиляди фирми, които са имали общо 61 хиляди служители. 22 хиляди от тях са работели без легален договор, без да плащат вноски за социално и здравно осигуряване. По данни на Организацията за надзор на труда нелегалната заетост през 2010 е заемала 25% от трудовия пазар. През 2012 нейният дял се е увеличил на 36,2%.

В опитите Гърция да възвърне конкурентоспособността си, правителството се зае да намали средното възнаграждение първо в частния, след това в държавния сектор до нива по-близки до производителността. На бизнес конференция миналата седмица главният секретар към министерството на финансите ГеоргиосМергас отбеляза, че въпреки усилията цената на труда остава завишени в сравнение с 27-те страни от Европейския съюз.

Ден по-късно представители на младежката организация на СИРИЗА окупираха кабинета на главния секретар в знак на протест срещу изразеното от него мнение. Нахлули без разрешение в офиса му на улица Стадиу в близост до площад Синтагма. Закачили на фасадата на сградата пано с надпис “Мергос с шест хиляди евро, 586 евро ти изглеждат много. Ти живей с толкова!” и скандирали “Никой не може да живее с 500 евро, взимайте си Меморандума и се омитайте оттук”. След 10 минути скандиране и протест се пренесли пред входа на обществената сграда, където продължили протеста си.

Полицията се явила на мястото на събитието и разпръснала тълпата с помощта на сълзотворен газ. Проявата на младежта на СИРИЗА и думите на Мергос станаха причина за сериозен сблъсък между управляващи и опозиция в парламента. Духовете се умириха само след като самият министър-председател Андонис Самарас се ангажира лично и заяви пред Realnews, че минималната работна заплата няма да пада повече.

В шестата година на икономически спад, рецесията има опасност да се превърне във финансова депресия, коментират местни и чуждестранни специалисти. Ново драстично намаление на заплатите може да се окаже искрата, която да подпали много по-крайни социални сблъсъци от тези, които Гърция познава до момента. Междувременно, много гърцки предприятия са готови да намалят допълнително всички останали разходи (включително тези за труд), за да издържат на увеличаващата се данъчна тежест и да не закрият дейността си.  Доколко обещанието на Самарас може да бъде изпълнено и да се предотврати ново смъкване на границата на възнагражденията зависи от развитието на икономическата програма на коалиционното управление.

Категории: ИкономикаПазари заплати Гърция криза СИРИЗА сблъсъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus