Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Миконос се оказа рай за данъчни престъпления

03 Август 2010 / 17:08:53  Виктория Миндова
3252 прочитания

За рай на данъчните престъпления обявиха популярния гръцки остров Миконос след разкритието на Министерството на финансите, че предприемач от острова дължи почти четири милиона евро на държавата от неплатени данъци и такси. След проверка на местните данъчни служби стана ясно, че за отчетните 2007 и 2008 собственикът на клуб „Намос” (Νάμμος) трябва да погаси 3,97 милиона евро, които все още висят като задължение и по тях не е платено нито едно евро до момента.

Новината за огромните задължения само на един данъкоплатец идва в период, когато Гърция се бори за финансовото си оцеляване. Според последни данни предоставени от Министерството на финансите ръстът на приходите в държавата за първото шестмесечие на годината е 7,2%, а планираната му стойност в меморандума за финансова помощ е 13,7%. Това дава отрицателна разлика от почти 1,5 милиарда евро планирани приходи, които правителството не е успяло да събере от началото на годината. От министерството съобщават, че разликата може да бъде покрита от допълнителното орязване на публичните разходи, които за същия период дава „спасителен парашут” от около четири милиарда евро. Независимо от това мисията на МВФ, Европейската комисия и ЕЦБ настоява приходите в държавата да покриват планираните в договора за финансова помощ нива.

Случаи като този на клуб „Намос”, при който отделни граждани и/или предприятия дължат милиони евро на държавната хазна гневи обществото. Много често в частни разговори или на публични места може да се чуе едно и също мнение от различни граждани: „Режат заплати и пенсии, защото не могат или не искат да съберат дължимото от богаташите в страната.” Чувството за липса на справедливост и отчетност в Гърция подклажда допълнително гражданското недоволство и катализира честите обществени размирици в страната.

В същото време съобщенията за некоректни платци и укрити данъци продължават да бомбардират медийното пространство. От главна дирекция Информация също към Министерството на финансите съобщиха, че 279 души дължат просрочените плащания по данък сгради в центъра на столицата в скъпите квартали (Синтагма, Омония, Колонаки и Монастираки) на стойност 2,68 милиона евро. От началото на мандата през октомври 2009 година министър-председателят Георгиос Папандреу много често заявява, че целта на неговото правителство е да създаде една нова справедлива Гърция, в която всеки ще изпълнява своите задължения. За съжаление все още общественото мнение клони към идеята, че в Гърция цари безнаказаност, поради факта, че няма показен случай, в който длъжник да е влязъл в затвора за неплатени данъци.

Категории: ИкономикаПазариКомпании данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus