Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Международният валутен фонд забавя следващите два транша към Гърция

10 Май 2014 / 17:05:24  GRReporter
746 прочитания

Заседанието на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд, на което трябва да бъде одобрено отпускането на следващите два транша към Гърция в размер на 3,6 милиарда евро, се отлага за пореден път.

Докладът за оценка на гръцката програма, който обикновено се публикува 10 дни след заседанието на Изпълнителния съвет, се очаква след изборите за Европейски парламент, според източници на в. „Вима“. Същите източници споменават, че в доклада, който ще изготви ръководителят на мисията на Международния валутен фонд в Гърция Пол Томсън, ще е посочен бюджетен дефицит в размер на 2 милиарда евро за 2015, и над 3 милиарда евро за 2016.

Оценките на Международния валутен фонд са подобни на оценките, включени в доклада на Европейската комисия, но се разминават доста с тези на гръцкото правителство, което в Средносрочната програма говори за бюджетен дефицит в размер на 911 милиона евро за 2015 и на 1,93 милиарда за 2016. Докладът не съдържа данни за дефицита през 2014. Освен това, въпреки че е констатиран дефицит от 2 милиарда евро за 2015, не са поискани мерки за следващата година, тъй като през септември цифрите ще бъдат разгледани още веднъж при подготвянето на Бюджет 2015.

Както отбелязва в. „Вима“, докладът за оценката на Гърция ще залегне в основата на преговорите за отпускането на транша от 3,6 милиарда евро, като обикновено се публикува седмица до 10 дни след заседанието на Изпълнителния съвет. Като се има предвид обаче, че заседанието на Съвета се отлага поради «нерешени въпроси в Атина», докладът ще бъде публикуван по всяка вероятност след евроизборите. Факт, който предизвиква безпокойство у финансовия министър Янис Стурнарас, тъй като наличните средства в хазната не са достатъчни.

Първоначално за дата на заседанието беше определен 16 май, както става ясно обаче, финансовото министерство и Международният валутен фонд не са постигнали консенсус по някои подробности – предварителни изисквания на доклада, и така изпращането му във Вашингтон не бе извършено навреме. Според правилника на Международния валутен фонд, докладът трябва да се изпраща до Съвета две седмици преди заседанието му.

Източници от Вашингтон, но и от гръцкото финансово министерство, съобщават, че до обяд на 9 май, петък, окончателният текст на доклада не е изпратен. Така, най-вероятната дата на заседанието, ако бъде пропусната и датата 23 май, вече е петък 30 май (освен ако не се случи още нещо непредвидено).

В четвъртък говорителят на Международния валутен фонд Джери Райс каза, че заседанието се очаква през „следващите седмици“, но не пропусна да подчертае, че „в гръцката програма, както и в други програми, политическата стабилност е важен въпрос“, имайки предвид явно еврозборите.

 

 

Категории: Международния валутен фонд Изпълнителен съвет заседание транш
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus