Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Международният валутен фонд дава уроци по държавно управление в Атина

07 Април 2010 / 13:04:53  GRReporter
1962 прочитания

Мисията на Международния валутен фонд пристигна в Атина, за да окаже „първа помощ” на гръцките държавници в процеса на регулиране и управление на местната икономика. Мисията е съставена от две групи. Едната ще се занимава с контрола върху изпълнението на бюджета и оптимизирането на държавното управление, а другата с въпросите на данъчната реформа и методите за превенция, разследване и установяване на данъчни измами.

За бюджета за 2010 година експертите ще предоставят на Министерството на финансите примерен план за месечната отчетност на резултатите от изпълнението на поставените цели. Предложението на специалистите е да се създаде контролна група от представители на различните министерства, които да следят процеса по изпълнението на финансовия план. Основната задача на министерската контролна група е да предотвратява отклонения от целите на бюджета и влизане в непредвидени преразходи, както и спестяване на планирани разходи при възможност. С други думи контролната група ще има за цел да оптимизира максимално ефективното изпълнение на бюджета, като в същото време отговаря за надеждността на финансовите данни за състоянието на гръцката икономика по министерства.

Представителите на МВФ ще помогнат в изграждането на тригодишни бюджети  за всяко министерство, които ще осигурят средства за средносрочни програми за действие. Международните финансови специалисти ще помогнат на социалистическото правителство да въведе и хоризонтално уравняване в структурите на различните министерства, т.е. ще се въведе уеднаквяване на заплатите на служителите на едно и също ниво в различните министерства.

Модернизирането на системата за контрол и следене на резултатите от дейността на различните институции е също в програмата на специалистите от МВФ. Очаква се да се въведе единна информационна система за счетоводен тип отчитане на достигнатите резултати, както и да се представят месечни отчети пред парламента. Според препоръките на МВФ тези доклади трябва да се издават на гръцки и английски език, като ролята и правомощията на парламента като контролен орган трябва да бъдат заситени.

Министерството на финансите очаква от специалистите да дадат конкретни решения как да се подобри данъчният контрол и да се повиши ефективността на данъчните служби, особено в областите с по-висок риск от данъчни измами. Държавните управници ще разгледат с помощта на мисията на МВФ проблеми като събираемостта на просрочени плащания, подобряването на административната структура на данъчните служби, както и връзката на данъчните измами с икономическата криза.

В същото време докато Министерството на финансите се подготвя да посрещне мисията на Международния валутен фонд две новини-шок разтърсиха международните финансови пазари и spred-овете на десетгодишните гръцки държавни облигации стигнаха нови върхове. Едната новина бе разпространена от финансовото издание Market News International, които се позоваха на анонимен представител от гръцкото правителство. Според публикацията Гърция е в процес на предоговаряне на условията на икономическа помощ от еврозоната в случай , че не успее да намери кредитиране в следващите месеци. Анонимният източник на Market News International докладвал, че гръцкото правителство се стреми към постигането на нов тип механизъм за финансова подкрепа, който изключва участието на МВФ. Причината е, че в случай на предоставяне на заем от Международния валутен фонд, Гърция ще е принудена да въведе трета вълна от строги икономически рестрикции, което ще доведе до нови още по-големи социални и политически вълнения в страната.

Втората новина-бомба дойде от заместник-председателя на правителството на ПАСОК Тодорос Пангалос, който заяви пред португалския вестник Jornal de Negocios, че на Гърция не само ще се наложи да използва финансовата помощ, предоставена от европейските страни членки и МВФ, но и „следващата жертва на кризата най-вероятно ще е Португалия.” В интервюто Пангалос обяви като расистки подхода на Германия, спрямо гръцките финансови неволи и пояснява: „Гърция е в най-лошата възможна позиция в момента, а в най-скоро време може същото да се случи както на Португалия, така и на Испания.”

Министърът на финансите Георгиос Папаконстантину побърза публично да опровергае и двете твърдения. „Никога и по никакъв повод не е имало действия от наша страна за предоговаряне на условията за финансова помощ и механизма за подкрепа,” категорично отрече министър Папаконстантину във връзка с публикацията на Market News International. За изявлението на Тодорос Пангалос министърът заяви, че финансовото състояние на страната зависи от изпълнението на Програмата за стабилност и развитие и на гръцкото правителство няма никакво намерение да прибягва до помощния пакет все още.

Категории: ИкономикаПазариМВФ Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus