Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Международният валутен фонд: Единственият изход за Гърция е дефлацията

13 Април 2010 / 10:04:15  GRReporter
1083 прочитания

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан призовава гръцките власти да предприемат нови мерки за намаляване на заплатите и цените в страната. Той приветства плана за помощно кредитиране, който бе окончателно одобрен в неделя от страните-членки в Еврозоната , но е категоричен, че Гърция незабавно трябва да предприеме мерки за засилването на конкурентоспособността си. „Единственото ефективно лекарство за финансовите проблеми на Гърция е дефлацията,” заявява шефът на МВФ цитиран от информационната агенция Reuters и добавя: „Точно както Европейската комисия препоръчва.”

Гърция разполага със сумата от 30 милиарда евро от страните-членки на Еврозоната във вид на кредит с по-ниска от пазарната лихва. Още 10-15 милиарда евро отпуска и МВФ, като сумите от двата източника ще се събират в една обща каса (pool), контролирана от Европейската комисия. Общата сума от около 45 милиарда евро е предвидена за кредитните нужди на Гърция до края на 2010 година само при положение, че не може сама да се кредитира от международните пазари. Главният икономист на Goldman Sachs за Европа Ерик Нелсън коментира, че тази мярка предпазва страната от финансов колапс в краткосрочен план, но в дългосрочен Гърция има нужда сама да възстанови икономическата си рентабилност. В седмичния доклад на оценителната агенция Μoody΄s се посочва, че уточняването на параметрите на финансовата помощ за Гърция са в положителна посока. Това ще помогне за възстановяване на част от загубеното доверие в местната икономика, но специалистите оценяват, че правителството на Георгиос Пападреу трябва да продължи с процесите на консолидиране на публичните финанси с правилата на Еврозоната.

Първата реакция на международните пазари бе оценена като положителна, след като в понеделник spread-показателят на десетгодишните гръцки държавни облигации падна на 346 базисни пункта. Независимо от това гръцките финансови анализатори  твърдят, че първоначалното понижение на лихвите по държавното кредитиране не е показателно за бъдещето поведение на международните пазари. Кризисната дата за Гърция е около 20 май тази година, когато ще трябва да потърси заем от около 20 милиарда евро за покриване на обществените нужди през лятото. Ако до средата на май spread-овете не са спаднали чувствително, гръцкото правителство ще е принудено да прибегне до  комбинираната финансова помощ от ЕС и МВФ. „Надяваме се, че докато дойде момента за второто голяма кредитиране през май, пазарните лихви да са спаднали достатъчно, за да не се налага да прибегнем до помощния механизъм. Готови сме да платим малко повече (по-високи лихви), но да продължим да се кредитираме от международните пазари, както правят и останалите европейски страни,” заяви високопоставен източник от Министерството на финансите.

Всички анализатори са единодушни, че каквито и да са резултатите в края на май следващата стъпка за Гърция трябва да предприемането на серия от мерки за възвръщане загубената конкурентоспособност в сравнение с останалите държави от Еврозоната. Целите от тук нататък според икономическите специалисти са да се възстанови производствената сила на страната и да се повиши износът, който в момента представлява изключително нисък процент от общия БВП на страната. Трябва да се поощрят инвестициите в частния в сектор, да се намалят разходите в държавния и да се изготвят средносрочни програми за производствен растеж. В същото време Гърция ще трябва понижи себестойността на произвежданата продукция, без да се намалява качеството й, за да може да достигне по-конкурентни нива на вече съществуващото производство.

Категории: ИкономикаПазариМВФ конкурентноспособност износ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus